Вече е лято и в много кухни е време да се приготвя зимнина. Това е една много вкусна салата, която може да разнообрази менюто ви в зимните месеци. У нас я правим за втори път. Миналата година много ни хареса. Опитайте и вие.
Продукти:
4 кг тиквички
5 бр. средни моркови
1 връзка копър
1 връзка магданоз
4-5 глави чесън /или на вкус - може и по-малко, може и повече/
Марината:
4 с.л. сол
1 ч.ч. оцет
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
Тиквичките се обелват и се нарязват на кубчета. Морковите се настъргват. Чесън, копър и магданоз се нарязват на ситно. Продуктите за марината се смесват и се слагат на котлон да се стоплят, колкото да се стопят захарта и солта. Заливат се тиквичките и се разбъркват добре. Престояват 2-3 часа, като периодично се разбъркват. Сипват се в буркани, като се притискат плътно. Долива се от течността, която са си пуснали, запечатват се и се варят 20 минути.
Дописвам от опита, който имаме в годините. Напоследък варим бурканите с тиквички 15 минути и пак се получават доста добре. Не сме пробвали да ги варим по-кратко все още.
Илианка, извинявай,нещо се получи с коментарите, не ми показва, че съм публикувала, а сега не мога да ги изтрия...
ОтговорИзтриванеИзтрити са, Бети :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Интересна салатка! Някога правехме срязани тиквички в буркан, по рецептата за кисели краставички и не беше зле, та мога да си представя как ще е на вкус и твоята салатка, Илианка. Ще пробвам тези дни с една мака доза, да видим как ще се приеме от мъжката част у дома. За себе си съм сигурна, че ще ми допадне на вкус, както вече ме привлече визуално. :) Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелание за усмихнат неделен ден от мен!
А аз се чудех какво правиш на село;)
ОтговорИзтриванеНе ми е още до зимнина, та аз още на море не съм била?!?!?:)))
Хубава седмица, Илианка!
Наистина вече е време за зимнина с тиквички. Много интересна салатка и ще пробвам с няколко буркана. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеПробвайте и вие.
ОтговорИзтриваненадявам се, че ще ви хареса :)
Илианка, ами от изтриване, всъщност останал само коментара с извинението :(
ОтговорИзтриванеА писах, че със сигурно ще ми допадне, дори като допълнение към летни гозби сега!
Хубав юли ти желая с много усмивки и слънце!
Чудесна идея, Илиана, много ми харесва! Доста често се чудя по какъв начин да консервирам тиквичките, защото майка ми сади в градината си и се раждат много, с удоволствие ще опитам този начин!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Илианка, изглежда невероятно това предложение. Признавам си, че не съм опитвала подобна салатка, но изглежда много вкусно.
ОтговорИзтриванеСупер изглежда, миналата година баба прави една само с тиквички и копър и нещо си още:), много ни хареса, но и така с морковчета сякаш ще пробваме тази година. Поздрави, Или!
ОтговорИзтриванеМомичета аз направих грешка не вникнах добре във рецептата и нарязах тиквичките не обелени дали ще бъде хубава салатата
ОтговорИзтриванеНадявам се, че това няма да ес отрази на вкуса.
ОтговорИзтриванеОоооо, заинтригува ме :) Това ще се пробва задължително още този уикенд!
ОтговорИзтриванеТиквичките и др.продукти в горещата марината ли се слагат или като изстине?
ОтговорИзтриванеДа, заливат се с горещата марината :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна идея, ще я пробвам, но 20 мин варене на са ли много? Остават ли леко хрупкави?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Може да пробвате и за по-малко минути. Не съм ги правила за по-кратко, така са ми казали рецептата и я изпълнявам все по този начин. Омекват, но не напълно. Зависи и колко едро са нарязани. Ако ги нарежете на много ситно, ще станят меки.
ИзтриванеМиналото лято тази същата рецепта ми се изпречи и реших да пробвам. Варих 20 мин - тиквичките не са меки(в смисъл спихнати), но тази година мисля да пробвам с заваряване около 10 мин. Иначе е много приятна салатка. Благодарности за рецептата!
ОтговорИзтриванеМиналото лято попаднах на тази рецепта и я изпробвах. Варих 20 мин - тиквичките не са меки(в смисъл спихнати), но тази година мисля да пробвам с 10 мин. Много приятна салатка! Благодарности за рецептата!
ОтговорИзтриванеОт няколко години , когато консервирам краставички , или тиквички, задължително варя 5 минути/по часовник/,стават хрупкави и малко повече се запазва зеления цвят.
ОтговорИзтриванеА тази рецепта , задължително ще я използвам точно и съм сигурна , че ще е много вкусна. Благодаря, за което.
Много ме впечатли тази салата и си направих една доза но настъргах тиквичките на едро ренде.И ще варя 5мин.
ОтговорИзтриване