неделя, 13 април 2014 г.

Пъстърва на фурна


Днес празнуваме Цветница и въпреки че са пости, в този ден е разрешена консумацията на риба. Тя има специално място не само на християнската трапеза, но и в християнската символика. На два пъти Христос по чудесен начин нахранил хилядно множество чрез умножаване на хляб и риба. В Писанието веднъж са споменати "пет хляба и две риби" и втори път "седем хляба и няколко риби". След своето възкресение Спасителят се явил на учениците си и напълнил мрежите им с чуден улов от 153 големи риби (Йоан, 21:6-11). Много от самите апостоли били рибари, преди Иисус да ги направи "ловци на човеци". За ранните християни рибата била таен знак, защото в старогръцката дума ИХТИС те откривали акростих на "Иисус Христос Божи Син и Спасител". Тъй като празничната християнска трапеза има определен литургичен смисъл, логично изглежда и мястото на рибата в по-специални дни. Тъкмо тя най-често се среща и в иконографски изображения. Затова на някои големи празници по време на поста църквата разрешава той да бъде облекчен с риба.

Избрах за празника днес да поднеса пъстърва на фурна. Прави се много лесно и е гарантирано вкусна.

Продукти:

4 бр пъстърва
1 лимон
5-6 с.л. зехтин
1 домат
няколко маслини
1 глава чесън
сол
черен пипер
риган



Рибата се почиства и измива. Върху нея се правят леки разрези. Изцежда се сокът на лимона, а чесънът се разделя на скилидки, които не се белят. Лимоновият сок се смесва с 3 с. л. зехтин. Рибата се посолява отвън и отвътре и се залива с лимона и зехтина. Оставя се около 1 час. Тавата, в която ще се пече, се застила с хартия за печене. Рибата се поръсва с черен пипер и малко риган от всички страни и се поставя върху хартията. Доматът се нарязва на парчета, които се слагат при рибата заедно със скилидките чесън и маслините. Полива се със струйка зехтин. Тавата се завива с фолио и рибата се слага да се пече в загрята на 200* фурна. След като се постави във фурната, температурата се намалява на 170*. Пече се около 20 минути под фолиото, след което се отвива и се пече докато хване хрупкава коричка и до готовност.


8 коментара:

  1. Много апетитна изглежда тази рибка. Следващия път ще я приготвя така.
    Честит празник, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит да е, Пепи :)Много е хубава, хареса се на всички.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна идея, описание и апетитно предложение, Илианка. Много тематично!
    Честита Цветница,
    хубави, щастливи и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Пъстърва съм яла единствено пържена с филирани бадеми. Беше чудно вкусна. Но твоята рибка изглежда чудесно.

    ОтговорИзтриване
  5. Super izgleda ova pastrmka kao I recept uz nju.Podelila kod mene na Facebool.Pozdrav

    ОтговорИзтриване
  6. Илианка, много апетитно изглежда, а сигурно е и много вкусна! Аз също само пържена съм яла, но не пречи да пробвам и по твоя начин! Поздрави и светли празници!

    ОтговорИзтриване
  7. сега я приготвям и ще ви кажа как е :))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...