петък, 27 септември 2013 г.

Кюфтета по гръцки













Обичам тези кюфтенца от много отдавна. Харесах ги още първия път, когато ги видях преди мноооого време при Дианка. И разбира се веднага ги направих. После станаха любими на всички ни и често присъстват на масата у нас. 

Продукти:

400 гр. телешка или смес кайма (с телешка на мен повече ми харесват)
1 / 2 малка глава лук
1 / 2 чаша много фино надробено  Фета сирене 
2 скилидки чесън счукани 
1 голямо яйце 
1 с.л.  зехтин
1 с.л. сух риган 
3-4 ч.л. червено вино или оцет 
1/4 ч.л. черен пипер 
сол на вкус


Фурната се загрява на 200*.
Сместа за кюфтенцата се омесва добре, оформят се малки топчици, които се поставят върху хартия за печене в тава.  Поръсват се леко със зехтин и се пекат  до готовност. 
Ако изтече сок по време на печенето, може да го изцедите и да продължите да печете.

Всъщност се правят много бързо и много лесно. Правила съм ги и във вариант без лук, само с чесън. Прекрасни са и така.

3 коментара:

  1. Илианче, така апетитно си ги поднесла, че изкушаваш човек да ги направи!
    Хубави и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, много се радвам, че са ви допаднали. Има различни варианти, твоите изглеждат много апетитно, а и са така красиво поднесени.
    Харесах и идеята ти за пилешка супа.
    Благодаря ти, сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни! Промених ги, защото готвя каквото имам, но пак са божествени! Вместо чесън/нямам сега/ нарязах ситно малка зелена люта чушчица. Вместо риган - сух копър...Добавих малко топено сиренце... Идеята е страхотна! Благодаря!

    ОтговорИзтриване