петък, 9 август 2013 г.

Супа от картофи и боб



... и на мен ми беше странна и чужда тази комбинация, когато ми я сервираха. Обаче реших да опитам и се оказа доста вкусно. Естествено не се разминах само с опитването. Трябваше и да я направя. Препоръчвам я и на вас.

Продукти:

1 купичка зрял боб
350 г картофи
1 голям морков
1 глава лук
сол
черен пипер
листа целина
магданоз

Бобът се накисва от предната вечер. Измива се и залива с вода колкото да го покрие. Слага се да заври. Водата се изхвърля, бобът се измива и към него се налива около 1,5 л. вода. Оставя се да заври. Като заври, се прибавя половината нарязан морков. Оставя се да ври, докато стане почти готов. Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Другата част от моркова се настъргва, а лукът се реже на ситно. В малко загрято олио се изпържват добре лукът и настъргания морков. Изсипват се при боба заедно с картофите и всичко се вари заедно. Ако е необходимо, се добавя още вода. Вари се до готовност на всички продукти. Накрая се прибавят подправките и солта. Ако искате, можете да използвате безсолен зеленчуков или гъбен бульон вместо вода.
При сервиране се добавя заквасена сметана.

Супата е много вкусна и свежа и студена.
Опитайте :)

Рецептата е подходяща и за 90 дневната диета или пости, но без сметаната.

2 коментара:

  1. И на мен ми се стори странна комбинация, но ще пробвам, любопитна съм, изглежда вкусно! Поздрави, Ил!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм опитвала с картофи, Илианче, иначе такъв боб обичам в летните горещини. Това, че се сервира със сметана ми е абсолютна новост. Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...