Продукти:
500 мл течна сметана
240 мл прясно мляко
20 г желатин
1/2 ч.ч. захар
150 г шоколад
1/2 капсула ванилия
300 г ягоди
7 с.л. захар
3 с.л. вода
10 г желатин
Желатинът (20 г) се разтваря в около 100 мл вода и се оставя да набъбне. Млякото и сметаната се смесват и заедно със захарта се оставят да заврят. Добавя се начупеният шоколад и сместа се бърка на слаб огън докато шоколадът напълно се разтопи. Оставя се леко да се охлади. Желатинът се разтопява на водна баня, като се внимава да не заври. Оставя се леко да изстине и се прибавя към шоколадовата смес. Разбърква се хубаво. Изсипва се в подходящи чашки и се прибира в хладилник за около 3 часа да стегне добре.
Ягодите се нарязват на четвъртинки и се смесват със захарта и водата. Варят се до като ягодите омекнат и се намачкват. Докато ягодовата смес се вари, желатинът се разтваря в около 50 мл вода, оставя се да набъбне и се разтопява отново на водна баня. Прибавя се към леко охладената ягодова смес. Разбърква се добре и се оставя да се охлади леко. Разпределя се върху вече стегналия крем в чашките.
500 мл течна сметана
240 мл прясно мляко
20 г желатин
1/2 ч.ч. захар
150 г шоколад
1/2 капсула ванилия
300 г ягоди
7 с.л. захар
3 с.л. вода
10 г желатин
Желатинът (20 г) се разтваря в около 100 мл вода и се оставя да набъбне. Млякото и сметаната се смесват и заедно със захарта се оставят да заврят. Добавя се начупеният шоколад и сместа се бърка на слаб огън докато шоколадът напълно се разтопи. Оставя се леко да се охлади. Желатинът се разтопява на водна баня, като се внимава да не заври. Оставя се леко да изстине и се прибавя към шоколадовата смес. Разбърква се хубаво. Изсипва се в подходящи чашки и се прибира в хладилник за около 3 часа да стегне добре.
Ягодите се нарязват на четвъртинки и се смесват със захарта и водата. Варят се до като ягодите омекнат и се намачкват. Докато ягодовата смес се вари, желатинът се разтваря в около 50 мл вода, оставя се да набъбне и се разтопява отново на водна баня. Прибавя се към леко охладената ягодова смес. Разбърква се добре и се оставя да се охлади леко. Разпределя се върху вече стегналия крем в чашките.
Изглежда много вкусно, Илиянче. И ми напомня, че е крайно време да опитам този италиански десерт.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И аз го правя за пъври път. Смятам да опитам и други варианти :)
ОтговорИзтриванеМного ароматно, свежо и фино предложение, Илианка,
ОтговорИзтриванеЗа вкуса съм убедена, ягодите са чудесен финал.
Сърдечни поздрави и хубави майски празници, Диана
Изглежда изключително апетитно и ароматно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Чудесен десерт! Шоколадова панакота не съм правила и ще се възползвам от предложението ти, Илианче. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного я обичам, шоколадова, плодова, всякаква!:) Сега започва сезона:) Или, твоята е много изкусителна и
ОтговорИзтриване"как бих искала да сме с теб сега на покритият мост:) с по една чашка Панакота в ръка:)"
Поздрави!
Кате, добро предложение :)
ОтговорИзтриванеДобре се получи, момичета. Вкусен, лек десерт.
This looks amazing.
ОтговорИзтриванеКолко вкусно изглежда, вече няколко пъти се облизах и преглътнах ако е до мен ще изям няколо на веднъж дори се плаша хахахаха обичам ягоди, особено направени в някакъв десерт, който е за разхлаждане.Като пишете...' Ягодите се нарязват на четвъртинки и се смесват със захарта и водата. Варят се до като ягодите омекнат и се намачкват. Докато ягодовата смес се вари, желатинът се разтваря в около 50 мл вода, оставя се да набъбне и се разтопява отново на водна баня...." дано да се справя с тези инструкции така да ги кажа, изглежда лесен но май не е толков за пригтовяне.
ОтговорИзтриване