събота, 25 май 2013 г.

Берковска баница със сирене

Преди около седмица Живка  сподели рецепта за Берковска баница с праз. Силно се впечатлих от начина на приготвяне и веднага си реших, че при първа възможност ще я направя. Моят вариант е само със сирене, поради предпочитанията на домакинството :)

Продукти:

1 яйце
1 с.л. сол
2 ч.ч. хладка вода
2 с.л. краве масло
около 1 кг брашно

1 ч.ч. краве масло на стайна температура за намазване

поне 350 г сирене
и още няколко парченца масло

Брашното се пресява в купа и към него се прибавят двете лъжици масло. Хубаво се стрива на трохи. Тъй като е възможно да не използвате цялото количество брашно, ви съветвам да си сложите около половин килограм, което да смесите със маслото. После се добавят останалите продукти и се меси тесто, като постепенно се добавя от брашното, докато се получи хубаво меко, но нелепнещо тесто. Разделя се на две части - едната трябва да е по-голяма от другата с около 1/4.
 Всяка топка се точи на кора. Намазва се с масло и се разрязва по посочения горе начин. След това всяка част се захлупва към средата. Оформят се две топки, които се оставят в хладилник 30 минути, покрити с фолио.


 След като се извади от хладилника, тестото се разточва и третира по същия начин - маже се с масло, реже се и се събира на топка. Аз направих това още 3 пъти. В рецептата на Живка не става ясно дали всеки път се връща в хладилника. Аз реших да не го връщам, но редувах двете части тесто и го оставях за около 7-8 минути да си почива, защото се разточва по-лесно, ако е отпочинало. Накрая, след третия път се взима по-голямата кора и се разточва на кръг с диаметър по-голям от тавата, в която ще се пече. Кората се поставя  добре намазана с мазнина тава, така че краищата й леко да висят от тавата


. Поръсва се хубаво с натрошеното сирене. Отгоре се слагат парченца масло. Разточва се и втората кора - с диаметър малко по-малък от диаметъра на тавата. Поставя се върху сиренето и се прихлупва с  краищата на долната кора. Намазва се с масло и се надупчва с вилица. Пече се в предварително загрята на 180* фурна.


6 коментара:

  1. И защо съм я изтървала аз тази баница при Живка ?
    Обработката е малко като при многолистното тесто, Ил и затова предполагам от две кори изглежда с много повече!
    Благодаря за споделената вкусотия!
    Ще се опитва,няма начин!
    Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, аз съм правила и други такива неща, но точно баница не бях опитвала.
    Такива рецепти не са за изтърване, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  3. С праз или без, определено си е супер. Изглежда много вкусна и хрупкава, Илиянче.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ил, много апетитно изглежда! Преди време правих подобна и сега ме подсетихте вие с Живето. Пак ще се прави :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са новите ти печива, Илианка- както винаги интересно подбрани, майсторски изпълнени и подстрекаващо апетитно представени.
    Благодаря за чудесни идеи и рецепти,
    сърдечни поздрави и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Преди време правих подобна и сега ме подсетихте .Още тази вечер ще изненадам семейството

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...