събота, 18 май 2013 г.

Пиле по хайдушки и ... Ден на отворените фантазии 2 в 1



Гло  и Руми са виновни. Аз такова.... ммм... просто ще пиша.

През лятото на далечната 1868 година бяхме с Филип Тотю и неговата чета нейде в Балкана. Седяхме около огъня и гладните хайдути си приготвяха ядене. Взеха  месо от кокошка и го нарязаха на късчета. После лук, моркови и чушка накълцаха на дребно. Разходиха се наоколо и донесоха в една бохча гъби, и тях накълцаха. Метнаха в тигана малко мас да се разтопи и сложиха лука, чушката и морковите вътре. Разбъркаха и се понесе един аромааат, какво да ви разправям... После пуснаха месото и поизпържиха хубаво. Сложиха и малко червен пипер. Всички се смееха и пиеха ракия от една манерка, която си подаваха един на друг. Веднага след като разбъркаха яденето сипаха и малко ракия. После сложиха гъбите и чесъна вътре и хуууубаво разбъркаха. Доляха вода, да покрие около 2/3 от сместа, оставиха на огъня и запяха. Изпяха няколко песни, хванаха се на хоро, пиха още ракия... а когато месото и гъбите вече бяха почти готови за ядене, сложиха ситно нарязани картофи вътре. Като се свариха  картофите, сипаха и домати.  Поразбъркаха и оставиха още две песни време на котлона. Метнаха вътре малко чубрица и черен пипер, забъркаха брашно на каша с малко вода от манерката и сипаха и него там. Поразбъркаха малко и накрая метнаха пресен магданоз. (Честно, идея нямам откъде го взеха. И досега се чудя...)
И ей на, докато пяха и играха, манджата стана готова. Извади Филип Тотю сух хляб от нейде, начупи го на комати, раздаде на всички, набучиха го на ножовете си и го опекоха на огъня. Взеха тигана с яденето и почнаха вкусно-вкусно да топят.
Ей, и аз бях там, и за мен имаше хайдушка манджа, и аз от печения хляб на Филип Тотю ядох...

Това беше в онез времена. Сега, ако искате да си приготвите пилето по хайдушки, ето нужните продукти:

около 500 г обезкостено пилешко месо - аз ползвах от бутче
1 голяма глава лук
2 големи моркова
1 зелена чушка
300 г гъби
около 400 г картофи
10 цели скилидки чесън, с люспата
3 с.л. доматено пюре
3 с.л ракия
1 ч.ч. домати от консерва
1 ч.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
сол

Вече знаете последователността на приготвяне на ястието. Е, няма да ви карам да готвите с мас, макар че съм убедена, че ще е много вкусно и затова си гответе с нормалната мазнина, с която обикновено го правите. Ако нещо не сте разбрали от сбърканата ми история, питайте, ще ви отговоря :D
А, да! И като си купувате червен пипер, опитвайте преди да го сложите в яденето. Аз днес го направих малко лютичко. Ама то щото хайдутите тъй го обичаха...

Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. И аз усетих аромата, Илианче :)И взех нож, та забучих един комат хляб, ама последва изненада... Какви хубави рецепти знаел Филип Тотю... Хайде, наздраве по хайдушки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че хубаво си го описала. Пренесох се и аз при дружината и сърдечно им се радвах. Много е вкусно това хайдушко ястие, спор няма. =)
    Поздрави, Илиянка!

    ОтговорИзтриване
  3. Добре, рецептата ясна, ама вече знам и кого да вземе да ми изпее някоя хайдушка песен. Носия ти се намира, нали? :))

    Великолепно поднесено, шеми :)

    ОтговорИзтриване
  4. Носия има на баба в скрина, но само не ме карай да пея, Инче :)))
    Благодаря, момичета!

    ОтговорИзтриване
  5. Тия хайдути знаят как да зарадват душата;)Пък ти да преразкажеш и покажеш;)

    ОтговорИзтриване
  6. За мен двойно, моля :) Докато ги няма *айдуците.

    ОтговорИзтриване
  7. :) Смях се, похапнах и се захванах да пиша:) Чудно е, просто, вкусотия, от тези много вкусните! Много ми хареса, Илиянче, цялата публикация! Поздравявам те! Прекрасна нова седмица, Ил!

    ОтговорИзтриване
  8. Успешна седмица и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ама тези хайдуци знаели какво да ядат!
    Ароматна и вкусна гозбица, интересно поднесена!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Хм, ако знаеш колко много ги обичам тези, хайдушки гозби, ей така на огън, в котле или гърне, даже и в тиган :))) Що не свирна и на мен да дойда бе, Илианка? Щях и да пея и хоро да играя, само да можех в тигана да топна после едно коматче хлебец :)
    Страхотен разказ и идеална рецепта, само за 'айдуци!
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...