четвъртък, 6 септември 2012 г.

Орехово-маково руло

Отдавна си бях набелязала тази рецепта. Отдавна купих мака, само чаках някой да ми изчисти орехите :) Дойде и този ден, започнах с голямо желание. Обаче нещо трудно ми потръгна. Първо беше макът - не знам защо, при мен не пожела да се смели добре. Може би е от роботът, знам ли... Нямам друг подходящ уред, който да свърши тази работа.  Обаче аз не се отказвам лесно. Даже изобщо не се отказвам, но това е една друга тема. Реших да го сложа с малко мляко на котлона да омекне и пак да опитам. Върнах го обратно и пак - същия резултат. Какво пък? Много важно, че не е смлян добре, решила съм, ще се прави. После претърпях още едно поражение с тестото, но грешката си беше изцяло моя. Няма да се спирам на подробности, защото много ще ми се смеете...
Независимо от всичко обаче, резултатът се получи удовлетворяващ :)

Продукти за тестото:

За закваската:
250 мл топло мляко
1 1/2 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
малко повече от 1 ч.ч. брашно

За основното месене:
2 яйца
7 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
2 с.л. вода
2 с.л. разтопено краве масло
2 с.л. олио
около 3 ч.ч. брашно

За маковия пълнеж:
200 г смлян мак
5 с.л. захар
125 мл прясно мляко
20 г масло

За ореховия пълнеж:
250 г смлени орехи
150 г захар
5 с.л. прясно мляко
1 белтък

За намазване:
1 жълтък
две щипки захар
1 с.л. прясно мляко

За закваската се смесват посочените продукти, разбъркват се добре и се оставят за 10-15 минути на топло да втасат добре. През това време се смесват яйцата, солта, захарта, маслото и олиото, добавя се водата и всичко се разбърква хубаво. Тази смес се изсипва във втасалата горна смес и започва да се добавя брашно, като непрекъснато се разбърква. Когато тестото стане достатъчно твърдо, се премества на плот и се меси още малко, като брашното се добавя по малко, за да не поеме прекалено много и да се получи много твърдо. Омесва се хубаво, нелепнещо тесто. Добре е да го месите поне 10 минути. Получава се много приятно за работа. Готовото тесто се оставя да втаса.
През това време се приготвят пълнежите. За маковия - прясното мляко се слага да заври, добавя се захарта, а после и макът. Вари се 2-3 минути. Добавя се маслото и се разбърква. Оставя се да се охлади.
За ореховия пълнеж млякото се затопля и в него се разтваря захарта.Добавят се орехите и се разбърква. Разбива се белтъкът на сняг и също се прибавя. Аз сложих и ванилия и в двате пълнежа. Всичко се разбърква хубаво.
Втасалото тесто се разделя на две равни части. Всяка се разточва на тънък правоъгълник. Изсипва се маковата смас, като  в краищата отстрани се оставя по един сантиметър без пълнеж,  а в задния край се оставят около 5см. Завива се на руло. По същия начин се процедира и с другата част на тестото, която се намазва с ореховата плънка.
Двете рула са преплитат и се оформя кръг. С остър нож или ново бръснарско ножче се правят дълбоки разрези в тестото, като се разтварят, за да се видят пластовете.  Покрива се с кърпа и се оставя да втаса около 20 минути.
Жълтъкът се смесва със захарта и млякото и рулото се намазва хубаво. Пече се в загрята на 180*фурна до готовност.



Дълга се оказа рецептата, уморих се, докато я напиша... :)

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

6 коментара:

  1. Много ароматно и пухкаво руло! Благодаря за хубавата рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, като за първи път ти се е получило много добре рулото! Страхотни шарки си заформила! Поздравления, мила!
    И малко инфо за тези, така наречени рула: те са специалитет в коледното меню на всяка добра унгарска домакина - казват се "Карачони бейгли" (Karácsonyi bejgli). Можеш да погледнеш в Google и Youtube за какво иде реч - свят ще ти се завие :)
    А мака се смила в специална, за него направена мелничка (mákdaráló – погледни и за него), при която няма никакви режещи части, ножчета и т.н. Семето се притрива както житните зърна в мелниците, чрез триенето на два камъка. От там е взаимствана технологията, като е усъвършенствана до малка машинка за домашни нужди, като тези с които си смиламе доматите, но тук има само един дебел вал, който с въртенето притиска семената в корпуса и така ги стрива. Зърната са колкото малки, толкова и твърди и се иска сериозно въртене :) , но пък си струва труда. Сладкишите с мак са с особен аромат и вкус, запомнящ се, леко горчив, тръпчив и в същото време много приятен. Понеже правя такива рула от както се помня, че въртя точилка, смея да споделя, че смленият мак не се вари, а се попарва само.
    А аз ти препоръчвам да изпробваш рецептата (навсякъде в нета я има) за Kurtoskalacs – едно много лесно и адски вкусно нещо :)
    Хубав и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка много хубаво руло. Връщах се и го гледах и пак и пак :)). Много ми хареса. Непременно ще го приготвя /може би не толкова скоро, колкото ми се иска :)))/. А защо е нужно мака да се смели?!?
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Красиво и вкусно руло! И аз ги харесвам с такива плънки.
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Всяка година го приготвям! Чудно е!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...