събота, 1 септември 2012 г.

Свинско със зелен фасул и картофи яхния

Малко разнообразие сред последните тестени рецепти в блога ми.
Просто една яхния, при мен в гювеч. Гювечът е един от съдовете, които употребявам най-много в моята кухня. Храната, приготвена така става много вкусна и нещо много важно - не изисква постоянно наблюдение. Не надничам постоянно дали водата е извряла и трябва да долея. Не бъркам, защото може да загори и така. Има малко предварителна подготовка, както всяко ястие - няма как без нея. Но после го забравяш във фурната за час и половина - два и можеш да вършиш нещо друго.
Аз ви давам идеята за месно ястие със зелен боб. Това е един от малкото начини, по който у нас го хапват. С месо. Вие решете дали ще го приготвите в тенджера или в гювеч. Също разбира се може да пропуснете картофите.

Продукти:

500 г свинско месо
около 350 г зелен фасул - пресен или една консерва
около 400 г картофи
1 голям домат
1 чушка
1 глава лук
1 морков
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
чубрица
сол
3 - 4 с.л. брашно

Месото се нарязва на хапки или на по-големи парчета. Лукът, морковът и чушката се режат на ситно. Доматът се обелва и нарязва или настъргва. Картофите се почистват и нарязват. Ако зеленият боб е пресен, го почистете, измийте, нарежете и накиснете за минутка - две в гореща вода. В малко сгорещено олио се изпържват късовете месо. Добавят се нарязаните лук, морков и чушка. Оставя се да се задуши, докато омекнат зеленчуците. През това време картофите се слагат в гювеча заедно с доматите. Зеленият боб се прибавя към месото и се готви две-три минути при непрекъснато бъркане. Слага се червения пипер и се налива чаша вода. Добавят се останалите подправки. Брашното се разбърква с малко вода на гладка каша и също се добавя. Цялата тази смес се изсипва при картофите в гювеча. Долива се вода на нивото на продуктите и се слага във фурната.
Винаги, когато готвя в гювеч спазвам правилото да го слагам в незатоплена фурна. Включвам я на максимална степен, а след като ястието заври, намалваям на 180*. Ястието се пече около час и половина или до готовност на продуктите.
Накрая се поръсва с магданоз  по желание.
***Поздрави от магданозът на Пепи!

12 коментара:

  1. Разкошен гювеч!
    Хубава събота !

    ОтговорИзтриване
  2. Нарочно го направи, нали? Защото си поисках една чиниЙка, ти взе, че поръси вкусната яхния с магданоз.
    Да помисля аз тогава за сладко отмъщение :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Перфектно! Една от любимите ми манджи! За вечеря ще бъде направено! Даже вече ми ухае,мммммм..:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Ивана!
    Хубав уикенд и на теб!
    Пепиии, кво ще кажеш за чинийка баз магданоз, ама и без месо :РР

    Иди, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Ще кажа "Не, благодаря" :Р
    Отивам да си взема воденички, там магданоза ще остане в гарнитурата :))

    ОтговорИзтриване
  6. Мммм, изкушаващо:)
    Магданоза на Пепи в порцията го дай на мен :Р

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубава рецепта, пък ако прибавя и малко гъби...

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна рецепта!!!!!!!Снощи я изпробвах. Спазвах стъпка по стъпка. Гювеча стана уникален. Мъжът ми и дъщеря ми си облизаха чиниите.:):):)
    Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусно стана 😊😊😊Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, че опитахте :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...