петък, 3 август 2012 г.

На гости на Пепи с Банички с картофи и леща


Днес имам изключителното удоволствие да гостувам в един от най-любимите ми блогове - този на Пепи. Каквото и да кажа за нея, ще бъде малко. Но все пак, ще опитам с няколко думи. 

Да си на гости на Пепи... Това е голяма чест и отговорност. Да ви кажа честно, трудно ми е да напиша каквото и да било.
Може би да започна от началото. Преди малко повече от ... 5 години попаднах във форума на Гответе с мен. От там започна моята кулинарна история. Там беше и тя. Попаднах в плен на всичко, което тя правеше. Първите рецепти, които пробвах от този форум бяха предложени от нея. И до ден днешен често си крада идеи. Но вие знаете, щом четете тук :).
Пепи е Човек с голямо сърце и Човек, от тези с главното Ч. Тези от вас, които посещавт моя блог знаят вероятно, че не обичам много да говоря/пиша. Затова просто ще кажа:
Пепи, радвам се, че те познавам! Радвам се, че те има и че си сред приятелите ми!
Благодаря ти, че ме покани да ти гостувам! За мен тази покана наистина означава много. Само съжалявам, че няма да опиташ нещата, които приготвих за теб...



Когато Пепи ме покани да й гостувам, я попитах към какво да се насоча. Тя ми каза, че предпочита нещо постно. Отдавна исках да направя банички с картофи. И ето, че дойде и тяхното време.  Но изобщо нямах идея как точно. Първоначално мислех да ги правя с дърпани кори. После... срам! ме хвана мързела. Купих готови кори за баница. Вечерта преди да ги направя, нямах идея, че ще слагам леща вътре. Обаче като си ги представих преди да заспя... да, да, и такива неща си представям заспивайки... изведнъж отвътре изкочиха зрънца леща. Защо пък не? Леща с картофи. Комбинират се добре. И така, ето и рецептата:

Продукти:

10 листа кори за баница
около 350 г картофи
1 к.ч. леща
1 малка глава лук
4 с.л. настъргани домати
чубрица
черен пипер
чесън на прах
сол                                                                                             
масло за намазване на корите
олио за пържене и намазване на баничките
сусам, мак, ленено семе за поръсване
Картофите  и лещата се сваряват. Картофите се обелват и настъргват или намачкват. Лешата се отцежда от водата. Лукът се нарязва на ситно. Изпържва се добре в четири с.л. олио. Добавят се картофите и лещата. Сместта се пържи още 2-3 минути, като се бърка непрекъснато. Слагат се доматите и се готви още малко. Прибавят се подправките. Разбърква се добре.
Корите се разделят по две и се  разрязват на 4 ленти по дължина. Всяка лента се намазва с мало. В края на всяка кора се слага по една пълна лъжица от сместта. Завива се на триъгълна баничка. Поставят се в тава, застлана с хартия за печене, намазват се с олио и се поръсват със семена. Пекат се на 180* в загрята фурна до златисто.
За да е напълно постна рецептата, можете да замените маслото, с което се мажат корите с растителна мазнина.


4 коментара:

  1. Прекрасно гостуване, Илианка! Поднесла си ни отново неустоими вкусотии. Сигурна съм, че Пепи е много щастлива с гостенка като теб.

    Прегръдки и една чудесна петъчна вечер/нощ! ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Ил, видяла съм те такава, каквато те е описала Пепи :)
    Твоят блог е един от първите, в които започнах да "влизам".
    А за тестото отдавна съм те признала за майстор!
    Чудесни предложения!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз често надничам тук :) ....харесват ми всичките ти рецепти ,Илиана ! И тази е много интересна !
    Хубави почивни дни ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...