Това е другата рецепта, с която гостувах на Пепи в Храна за нейните канибали.
Видях тази рецепта на няколко места в нета и ужасно много ме привлече. Предполагам, че част от вас знаят за моята страст към тестото. Е, така се получи и сега. Щом я съзрях, веднага реших, че ще я направя. Малко ми се промениха плановете за гостуването на Пепи, но мисля, че тя ще го преживее :) Ще уточня, че не знам дали правилно съм си превела рецептата от сръбски и вероятно малко съм я променила. Но за мен важното е, че се получи много вкусно и успешно. Първоначално изпаднах в паника, защото не обичам рецепти за тесто, в които не е посочено количеството вода. И не правя такива. Но идеята за тази толкова ме заплени, че реших да опитам. И така. Пиша рецептата така, както съм я направила аз.
Продукти:
250 мл хладка вода
100 мл кисело мляко
4-5 ч.ч. брашно
½ кубче мая
3 ч.л. сол
60 г масло
8 с.л. заквасена сметана
около 350 г сирене
Млякото се смесва с водата и се разбърква хубаво. В брашното се натрошава маята (за първи път слагам прясна мая без да съм я разтворила във вода или мляко предварително) и се слага солта. Изсипва се водата с млякото и се меси средно твърдо тесто. Ама внимавайте да не го направите толкова твърдо, че да убиете някой... :D Тестото се разделя на 10 части, които се правят на топчета. Те се разточват с диаметър около една педя. Пет от така получените питки се мажат обилно с разтопено масло и се похлупват с останалите.
Тавата, в която ще се пече сеченицата се намазва с олио. Пригответе си тава с диаметър от 25 до 28 см. Получените двойни питки се разточват на по-големи кори с размера на тавата, в която ще се пекат. Първата се слага в тавата и се намазва с 2 с.л. заквасена сметана и се ръси обилно със сирене. Отгоре се слага следващата и отново се маже със сметана и ръси със сирене. И така до четвъртата кора. Последната се слага отгоре, реже се с остър нож на квадрати и се намазва с масло. Оставя се да втаса около 20-30 минути. Пече се в загрята на 170* фурна до златисто.
Рецептата видях от тук.
Рецептата видях от тук.
I ja ga pravim. Pozz:
ОтговорИзтриванеhttp://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2012/02/secenica-sa-sirom.html
Yes,first I saw the recipe at this place. Thank you!
ОтговорИзтриванеИлиана, пак успя да ме изненадаш. Странно звучи прясна мая да се слага в брашното, без да е разтворена, а и не втасва много. Но като гледам крайния резултат - супер е! :) Най ми допада, че става бързо и без капчица съмнение - вкусно.
ОтговорИзтриванеОпределено ще се пробва!
Поздрави!
Миро
Привет, Магьоснико!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че минаваш наоколо :)
А, купон надушвам тук, нещо съм закъсняла:)! Тази сеченица още със заглавието ме заинтригува, а вече и самата тя! Голяма вкусотия и съжалявам, че е толкова късно, за да я подхвана! Благодаря ти за рецептата!
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение, Илианка! И аз харесвам да правя разни тестени неща, а тази рецепта звучи много интересно. Изглежда просто върховно, много, много апетитно! :)
ОтговорИзтриванеВеликолепно е това нещо! И аз ще се пробвам, дано ми се получи толкова сполучливо като твоето!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата :)
Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеЩе се получи, Инче, сигурна съм!
После да се похвалиш:)
Неприлично вкусно! Свърши за минути!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата,Илианче! :)))
Поздрави.Ванчето.
Невероятна! Видях я на друго място тая сеченица от теб и още тогава ме примами. Ще я опитам:)
ОтговорИзтриванеНа мен не ми се получи. Тестото киселееше и седи малко клисаво. Имате ли идея защо стана така?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриваненямам представа защо тестото се е получило кисело. Да не би млякото да е било вкиснато?
Може би е трябвало да печете малко по-дълго, за да не се получава клисаво.
Съжалявам, че се е получило така. Да не сте сложили повече сметана?
Здравейте! Веднъж вече правих сеченицата по вашата рецепта и се получи много вкусна. Как ли ще се получи ако добавя и едно яйце в тестото?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ивет!
ОтговорИзтриванеПробвай, защо не? Мисля, че няма да се отрази отрицателно.
После може да споделиш :)
Здравейте! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта. Приготвих я с малки изменения, сложих само 1 ч.л. сол и цяло пакетче мая. Резултатът беше страхотен, пухкав и вкусен. :)
Много е сполучливо и вкусно
ОтговорИзтриванеРадвам се, че опитахте :)
ИзтриванеВече съм на години. Но като дете баба ми месеше домашен хляб в фурната на двора и винаги от тестото правеше тази баница, от втасалото тесто. Но разбира се Тогава нямаше тези екстри, а се правеше с олио и плънката яйца и сирене. И сега ми се пълни устата със слюнка като се сетя за нея. Но ми я припомнихте и ще опитам да я направя.
ОтговорИзтриванеОще като дете, баба ми правеше тази баница когато месеше домашен хляб с тестото за хляб и се печеше във фурната на двора Но беше плънката с яйца и сирене И олио. И до сега си спомням вкуса й. Ще опитам да я направя
ОтговорИзтриванеСтава чудесна и много вкусна!
ОтговорИзтриване