неделя, 12 август 2012 г.

Дърпаници

Както и предната рецепта, така и тази видях тук. В сръбските блогове има страхотни и примамливи предложения и вероятно още доста пъти ще се отбивам там за идеи. Знаете, аз си падам по тестените неща. И днешното ми предложение не е изключение. Там фигурира под името Drpanici, но на мен едно Ъ в тази думичка ми се вижда по-подходящо за българското звучене. Не са дърпаници, защото не се дърпани (ако изобщо от тук идва името... ), може би повече ще им прилича Точеници :Р. Пак ще кажа, че не съм убедена колко правилно съм си превела рецептата. Но пък се получи чудесен резултат, така че, дори и да имам някъде грешка, тя не е била фатална.

Продукти:

около 500 г брашно
1 яйце
10 г прясна мая
1-2 с.л. сол
300 мл вода
50 г разтопено масло

200 г масло или маргарин на стайна температура
сирене за пълнеж

В брашното се прави кладенче. Там се натрошава маята, слагат се солта, яйцето и маслото, добавя се хладката вода. Меси се меко, нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на две части. Всяка част се оформя на топка и се разточва на не голяма питка. Върху едната питка се поставя маслото на парченца. Покрива се с другата, като краищата се притискат с пръсти. Оставя се да почине около 10 минути. През това време можете да покриете тавите с хартия за печене и да си натрошите сирене за плънката.
Като минат десетте минути, тестото се разточва на голяма, тънка кора. Нарязва се на квадрати. В единия край на всеки квадрат се слага плънка и се прегъва във формата на триъгълник. Подреждат се в тавите и се пекат в загрята на 200* фурна до златисто.


В част от тях сложих домашно овче сирене. Станаха прекрасни.

Моите бележки: Тъй като знам колко тесто става с 500 г брашно, реших да увелича леко дозата. Добавих още 100 мл вода и 1 мъъничко яйце. След като сложих всичките 200 г масло на тази доза, се оказа, че ми идва в повече. Когато разточих тестото на кора, маслото започна да излиза. Така че за 500 г брашно вероятно пък ще бъде много. Спокойно можете да го намалите с около 50 г. Можеше и по-тънко да се разточат, но при въпросната доза масата не ми стигна :)
Така че не бъдете лакоми като мен :)





16 коментара:

  1. И тази рецепта я чаках с нетърпение. Последните ти две тестени нещица вероятно попадат във вкусовата десетка на мнозина българи.
    Чудо, чудо... друго не мога да кажа или напиша. Нещо като онази приказка за любовта - ако можеш да изкажеш с думи какво изпитваш, то това не е любовта. Та и аз така, макар и за кулинарна любов да иде реч тука :))

    ОтговорИзтриване
  2. Е, Инче, планирам още някое тестено "чудо" да направя. Да видим как ще се получи :)
    Благодаря ти от сърце за прекрасните думи!

    ОтговорИзтриване
  3. Отдавна съм казала, че си майстор на тесто :)
    Чудесна рецепта и изпълнение!
    Очите ми останаха в домашното овче сирене!
    Хубава вечер, Ил и още по-хубави отпускарски дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, Дани!
    Обичам го това тесто, но май е взаимно :)

    ОтговорИзтриване
  5. Как няма да са прекрасни-вижда се и на снимката колко са вкусни...
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Живе!
    Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Оле, големи вкусотийки са тези дърпаници! Страхотна рецепта, браво!

    ОтговорИзтриване
  8. Илианка,
    признала съм те за царицата на тестените изделия, май се повтарям, ама което си е, си е;)
    Изглеждат адски вкусни, защо ли няма кой и на мен да ми дръпне едни такива;)
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Мъхчееее, пробвай.
    Няма да спра да повтарям. Толкова е приятно и лесно с тестото.

    ОтговорИзтриване
  10. Леле, колко вкусно изглежда, Илианка!
    Аз също много обичам тестени изделия!
    От твоето тесто струи много обич и любов!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Радвам се много, че това ми предложение се харесва :)
    Хубава седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  12. Илианка, много вкусно изглеждат тез др'панци и как са шупнали само... иде ти да им посегнеш през екрана. Може би името на нашенски ще е раздрапаници, 'щото гледам тестото се шупи от тези слоеве разделени с масло. А в тоз блог и аз попднах преди време и съм си набелязала също някои нещица, от раздел "празници" ;)
    Поздрави, мила и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  13. Илиана, чудесни "Дърпаници" си спретнала! :)
    Те ще са следващото, което ще пробвам!
    Нали си знаеш, че съм ти фен на тестените вкусотии, та едва ли ще се учудиш, че "Сеченица"-та вече е пробвана и влиза в графа - "Любими"!
    Благодаря за рецептите и вкуснотийките!
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесни са! Още едно прекрасно предложение:)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...