Както и предната рецепта, така и тази видях тук. В сръбските блогове има страхотни и примамливи предложения и вероятно още доста пъти ще се отбивам там за идеи. Знаете, аз си падам по тестените неща. И днешното ми предложение не е изключение. Там фигурира под името Drpanici, но на мен едно Ъ в тази думичка ми се вижда по-подходящо за българското звучене. Не са дърпаници, защото не се дърпани (ако изобщо от тук идва името... ), може би повече ще им прилича Точеници :Р. Пак ще кажа, че не съм убедена колко правилно съм си превела рецептата. Но пък се получи чудесен резултат, така че, дори и да имам някъде грешка, тя не е била фатална.
Продукти:
около 500 г брашно
1 яйце
10 г прясна мая
1-2 с.л. сол
300 мл вода
50 г разтопено масло
200 г масло или маргарин на стайна температура
сирене за пълнеж
В брашното се прави кладенче. Там се натрошава маята, слагат се солта, яйцето и маслото, добавя се хладката вода. Меси се меко, нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на две части. Всяка част се оформя на топка и се разточва на не голяма питка. Върху едната питка се поставя маслото на парченца. Покрива се с другата, като краищата се притискат с пръсти. Оставя се да почине около 10 минути. През това време можете да покриете тавите с хартия за печене и да си натрошите сирене за плънката.
Като минат десетте минути, тестото се разточва на голяма, тънка кора. Нарязва се на квадрати. В единия край на всеки квадрат се слага плънка и се прегъва във формата на триъгълник. Подреждат се в тавите и се пекат в загрята на 200* фурна до златисто.
В част от тях сложих домашно овче сирене. Станаха прекрасни.
Моите бележки: Тъй като знам колко тесто става с 500 г брашно, реших да увелича леко дозата. Добавих още 100 мл вода и 1 мъъничко яйце. След като сложих всичките 200 г масло на тази доза, се оказа, че ми идва в повече. Когато разточих тестото на кора, маслото започна да излиза. Така че за 500 г брашно вероятно пък ще бъде много. Спокойно можете да го намалите с около 50 г. Можеше и по-тънко да се разточат, но при въпросната доза масата не ми стигна :)
Така че не бъдете лакоми като мен :)
Продукти:
около 500 г брашно
1 яйце
10 г прясна мая
1-2 с.л. сол
300 мл вода
50 г разтопено масло
200 г масло или маргарин на стайна температура
сирене за пълнеж
В брашното се прави кладенче. Там се натрошава маята, слагат се солта, яйцето и маслото, добавя се хладката вода. Меси се меко, нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на две части. Всяка част се оформя на топка и се разточва на не голяма питка. Върху едната питка се поставя маслото на парченца. Покрива се с другата, като краищата се притискат с пръсти. Оставя се да почине около 10 минути. През това време можете да покриете тавите с хартия за печене и да си натрошите сирене за плънката.
Като минат десетте минути, тестото се разточва на голяма, тънка кора. Нарязва се на квадрати. В единия край на всеки квадрат се слага плънка и се прегъва във формата на триъгълник. Подреждат се в тавите и се пекат в загрята на 200* фурна до златисто.
В част от тях сложих домашно овче сирене. Станаха прекрасни.
Моите бележки: Тъй като знам колко тесто става с 500 г брашно, реших да увелича леко дозата. Добавих още 100 мл вода и 1 мъъничко яйце. След като сложих всичките 200 г масло на тази доза, се оказа, че ми идва в повече. Когато разточих тестото на кора, маслото започна да излиза. Така че за 500 г брашно вероятно пък ще бъде много. Спокойно можете да го намалите с около 50 г. Можеше и по-тънко да се разточат, но при въпросната доза масата не ми стигна :)
Така че не бъдете лакоми като мен :)
И тази рецепта я чаках с нетърпение. Последните ти две тестени нещица вероятно попадат във вкусовата десетка на мнозина българи.
ОтговорИзтриванеЧудо, чудо... друго не мога да кажа или напиша. Нещо като онази приказка за любовта - ако можеш да изкажеш с думи какво изпитваш, то това не е любовта. Та и аз така, макар и за кулинарна любов да иде реч тука :))
Е, Инче, планирам още някое тестено "чудо" да направя. Да видим как ще се получи :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце за прекрасните думи!
Отдавна съм казала, че си майстор на тесто :)
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта и изпълнение!
Очите ми останаха в домашното овче сирене!
Хубава вечер, Ил и още по-хубави отпускарски дни!
Благодаря ти, Дани!
ОтговорИзтриванеОбичам го това тесто, но май е взаимно :)
Как няма да са прекрасни-вижда се и на снимката колко са вкусни...
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря, Живе!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и на теб!
Оле, големи вкусотийки са тези дърпаници! Страхотна рецепта, браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, бонбонче!
ОтговорИзтриванеИлианка,
ОтговорИзтриванепризнала съм те за царицата на тестените изделия, май се повтарям, ама което си е, си е;)
Изглеждат адски вкусни, защо ли няма кой и на мен да ми дръпне едни такива;)
Хубава седмица ти желая!
Мъхчееее, пробвай.
ОтговорИзтриванеНяма да спра да повтарям. Толкова е приятно и лесно с тестото.
Леле, колко вкусно изглежда, Илианка!
ОтговорИзтриванеАз също много обичам тестени изделия!
От твоето тесто струи много обич и любов!
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!
Радвам се много, че това ми предложение се харесва :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица на всички!
Iliana, tnx for making may recipes@Bravo!
ОтговорИзтриванеИлианка, много вкусно изглеждат тез др'панци и как са шупнали само... иде ти да им посегнеш през екрана. Може би името на нашенски ще е раздрапаници, 'щото гледам тестото се шупи от тези слоеве разделени с масло. А в тоз блог и аз попднах преди време и съм си набелязала също някои нещица, от раздел "празници" ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила и много усмивки!
Илиана, чудесни "Дърпаници" си спретнала! :)
ОтговорИзтриванеТе ще са следващото, което ще пробвам!
Нали си знаеш, че съм ти фен на тестените вкусотии, та едва ли ще се учудиш, че "Сеченица"-та вече е пробвана и влиза в графа - "Любими"!
Благодаря за рецептите и вкуснотийките!
Поздрави!
Миро
Чудесни са! Още едно прекрасно предложение:)
ОтговорИзтриванеХубав ден!