неделя, 24 юни 2012 г.

Пълнени тиквички с леща

Продукти:

150 г леща
4 тиквички
2 малки глави лук
1 морков
4 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1 домат нарязан на ситно
черен пипер
щипка канела
сол

Лещата се сварява, като се внимава да не се развари. Прецежда се. Тиквичките се срязват по дължина и се издълбават с помощта на лъжичка. Бланшират се във вряща подсолена вода за около минута-две. Изваждат се и се изцеждат. Около 1/3 от вътрешността на тиквичките се нарязва на ситно. 3-4 с.л. зехтин или олио се загряват и в тях се изпържва ситно нарязаният лук и морков. Прибавят се нарязаните тиквички и се ръзбърква добре.  Слага се лещата. Добавят се пюрето, доматите, чесънът и подправките. Готви се още две-три минути. Тиквичките се пълнят с лещата и се подреждат в тава, намазана с мазнина. Налива се около 1 пръст вода. По желание отгоре може да се сложи кланка розмарин. Пекат се в загрята фурна. Малко преди да се извадят, отгоре се поставят резенчета домат. Запичат се за кратко и се сервират поръсени с магданоз.

5 коментара:

  1. Ех, че е вкусно!
    Много хитро, Ил!
    И красиво поднесено!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. От шемет какво друго да се очаква, освен шеметни идеи :))
    Харесва ми предложението ти, не бих се сетила за подобна комбинация.

    Усмихната седмица, Шеми :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Е, на такова ястие не бях попадала, хич не ми е идвало на ум дори! Супер е идеята! Много готино, браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че хубаво!
    С какво не съм ги пълнила тези тиквички, ама с леща не ми е хрумвало, много апетитни изглеждат!
    Прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Странно и оригинално! И изкушаващо да се пробва. Интересно ми е какъв вкус има тази комбинация и ще я опитам,а опитното зайче ще е домашния ни вегетарианец :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...