150 г леща
4 тиквички
2 малки глави лук
1 морков
4 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1 домат нарязан на ситно
черен пипер
щипка канела
сол
Лещата се сварява, като се внимава да не се развари. Прецежда се. Тиквичките се срязват по дължина и се издълбават с помощта на лъжичка. Бланшират се във вряща подсолена вода за около минута-две. Изваждат се и се изцеждат. Около 1/3 от вътрешността на тиквичките се нарязва на ситно. 3-4 с.л. зехтин или олио се загряват и в тях се изпържва ситно нарязаният лук и морков. Прибавят се нарязаните тиквички и се ръзбърква добре. Слага се лещата. Добавят се пюрето, доматите, чесънът и подправките. Готви се още две-три минути. Тиквичките се пълнят с лещата и се подреждат в тава, намазана с мазнина. Налива се около 1 пръст вода. По желание отгоре може да се сложи кланка розмарин. Пекат се в загрята фурна. Малко преди да се извадят, отгоре се поставят резенчета домат. Запичат се за кратко и се сервират поръсени с магданоз.
Ех, че е вкусно!
ОтговорИзтриванеМного хитро, Ил!
И красиво поднесено!
Успешна седмица!
От шемет какво друго да се очаква, освен шеметни идеи :))
ОтговорИзтриванеХаресва ми предложението ти, не бих се сетила за подобна комбинация.
Усмихната седмица, Шеми :)))
Е, на такова ястие не бях попадала, хич не ми е идвало на ум дори! Супер е идеята! Много готино, браво!
ОтговорИзтриванеЕх, че хубаво!
ОтговорИзтриванеС какво не съм ги пълнила тези тиквички, ама с леща не ми е хрумвало, много апетитни изглеждат!
Прекрасна седмица!
Странно и оригинално! И изкушаващо да се пробва. Интересно ми е какъв вкус има тази комбинация и ще я опитам,а опитното зайче ще е домашния ни вегетарианец :)
ОтговорИзтриване