Продукти:
500 г брашно
300 мл минерална газирана вода
3 с. л. олио
2 ч. л. сол
2 ч. л. захар
7 г суха мая
или 20 г прясна мая
Маята се разтваря в газираната вода заедно със захарта и 4-5 с.л. брашно. Оставя се да шупне на топло. Към брашното се прибавя солта и олиото и от всички продукти се замесва еластично тесто. Оставя се да втаса и се разделя на две части. Оформят се питки, които се оставят да втасат. Отгоре се правят дупки с пръсти и се намазват със смес от 2 с.л. олио и 1 ч.л. вода. Поръсват се с едра сол. Пекат се в загрята фурна, за предпочитане върху обърната с дъното нагоре тава до златисто.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеСъвсем навреме!
ОтговорИзтриванеИмам газирана вода и ще я пробвам :)
По-горе писах за тиквичките и се усетих :)
Пробвай, Дани. Тестото е много мекичко и хубаво за работа. Станаха много мехури :)
ОтговорИзтриванеМного добре изглежда фокачата! Не съм месила с газирана вода и трябва да допълня опита си :) Много благодаря за рецертата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеАз правя баница с газирана вода.Като гледам резултата,отличен е!Ще пробвам!
ОтговорИзтриванеМного хубаво!
ОтговорИзтриванеНе ми върви с тестото, ама тук си се наслаждавам;0
Хубава вечер,Илианка!
Как така "за предпочитане върху обърната с дъното нагоре тава"?
ОтговорИзтриванеДеси, обръщаш една тава с дъното нагоре и я слагаш във фурната. Включваш да се загрее и върху тавата поставяш фокачата :)
ОтговорИзтриванеМомичета, тестото е много приятно за работа. Препоръчвам :)
Мъхче, я опитай отново. Не се отказвай, докато не се получи :)