понеделник, 4 април 2011 г.

Ръжено-пшеничен хляб

Продукти: 2 ч.ч. ръжено брашно 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно 2 1/2 ч.ч. бяло брашно 5 с.л. кисело мляко 1 яйце 5 с.л. зехтин 1 с.л. сол 1 ч.л. мед 250 мл топла вода 30 г мая семена за поръсване (сусам, маково и ленено семе) Маята се разтваря в топлата вода. Брашната се смесват и в тях се прави кладенче. Изсипват се всички продукти, прибавя се и маята. Меси се меко, нелепнещо тесто. Прави се на топка и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса. Вече втасалото тесто се премесва леко и се оформя хляб. Слага се в тава, покрита с хартия за печене. Оставя се отново да втаса. Върху хляба се правят няколко разреза с остър нож. Намазва се с вода и се поръсва със семена. Пече се в предварително загрята фурна.

4 коментара:

  1. Ето и нещо диетично, че вече в нищичко не влизам. Чудесен е!

    ОтговорИзтриване
  2. Сякаш го усещам как ухае -
    страхотен!
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Ммммм.... Изглежда чудесен :)
    И аз правя хлебчета от хмелен квас. Хляба ми е слабост.
    W p

    ОтговорИзтриване
  4. И моя слабост са хляб, питки разни и всичко от тесто...
    Наистина е много вкусен.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...