сряда, 8 септември 2010 г.

Солени кифлички



Преди време Дани беше направила прекрасни кифлички по рецптата на Руми . Много ги харесах и реших аз също да ги направя. Станаха прекрасни. Можете да ги хапвате както топли, така и студени. На следващия ден също са толкова пухкави, както и в деня на приготвяне. Наистина, рецептата е чудесна! Ако искате, ги направете с плънка, ако искате, можете да ги оставите без.
Продукти:
1кг брашно (за предпочитане с високо съдържание на глутен)
500 мл топло прясно мляко
200 мл олио
2 яйца + 1 белтък
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. суха мая (20 гр прясна)
около 200 гр маргарин (аз използвах краве масло)
около 200 гр сирене ( ако ще ги правите с плънка)
1 жълтък + 1 с.л. олио + 2 с.л прясно мляко (за намазване отгоре)
малко сусам, мак или ленено семе


Маята и захарта се разтварят в топлото мляко и се изчаква 5-10 минутки сместта да шупне. Към тази смес се прибавят олиото, двете яйца, белтъка от третото (жълтъка го запазете за намазване) и солта.
Получената смес се изсипва в брашното и се замесва гладко тесто. Тестото ще е доста мекичко, но това не трябва да ви притеснява. Така трябва да бъде! Готовото тесто се поставя в голяма купа с капак или се покрива с пластично фолио и се оставя на топло да втасва, докато увеличи обема си два пъти.
Сега е моментът да се подготви плънката от сирене. Натрошеното сирене се смесва с размекнатия на стайна температура маргарин или краве масло. От сместа се оформят 32 еднакво големи топчета (по едно за всяка кифличка) и се подреждат в подходящ съд.
Когато тестото е втасало, намажете работната си повърност с малко олио и го извадете върху нея. Оформя се на дълъг "салам" и се реже на 32 парченца. Всяко парченце се разплесква леко с ръце и след това се разточва на около 30 см дълга елипса. Срязват се по три процепа в далечната от вас 1/3 част на тестото. В близкия до вас край се поставя малко парченце мек маргарин или едно от предварително приготвените топчета от сирене и маргарин. Навиват се стегнати рулца, като докато бутате напред за да ги навиете, бутате и леко с дланите си настрани (към краищата на кифличката), за да се издължат и да се разпредели плънката (или маргарина) равномено по дължината им. От време на време намазвайте с по малко олио повърхността на която разточвате, за да не ви се лепи тестото по нея.
Кифличките се подреждат в намаслена или застлана с хартия за печене тава. Покриват се с кърпа и се оставят отново да втасат. Ако искате кифличките ви да не се допират една до друга, използвайте две тави за печенето им, защото се "надуват" доста във фурната.
След като втасат, се намазват със смес от жълтъка, олиото и млякото. Поръсват се със сусам, мак или ленено семе и се пекат в загрята на 180* фурна.

13 коментара:

  1. Страхотни са станали кифличките - примамливи, пухкави и вкусни изглеждат!
    Аз месих хляб тези дни, ама май трябва да си помисля и за кифлички :)
    Сърдечни поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, станали са прекрасни :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ефектен и лесен начин за кренвиршки.Ще ги пробвам скоро:))

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни кифлички,няколко пъти вече ги правя. Всички са очарованиg

    ОтговорИзтриване
  5. Много се радвам. Благодаря, че споделихте!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз ги правя често,стават вкусни и в голямо количество

    ОтговорИзтриване
  7. здравейте, кифличките са страхотни, но няма ли грешка в количеството мая? Сухата мая е 7 грама за 500 грама брашно. А тук е половин пакетче или 1 с.л суха мая за 1000 грама брашно :((

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,
    рецептата съм правила така, както съм написала и се получават много хубави кифлички :)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте и от мен!Правих кифличките няколко пъти и станаха невероятни.Но аз им направих плънка от колбас,малко лютеница,кашкавал,чубрица,кисели краставички.И станаха мнооого вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте!
    Радвам се, че ви е харесала тази рецепта. Наистина е много сполучлива :) А идеята за такава плънка е чудесна.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, може ли кифличките да се подготвят от вечерта и само да се изпекат сутринта?

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Елена,
    не съм правила никога по този начин. Но със сигурност можеш да си подготвиш тестото от предния ден и да го сложиш в хладилник, на следващия да го извадиш на стайна температура за поне половин час и тогава да направиш кифличките. Има и друг вариант - да ги направиш и да ги замразиш. Сутринта ги изваждаш да се отпуснат и да втасат, и ги печеш.
    Успех,
    Илиана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...