Източник: Диана
Продукти за 12 бр.:
250 гр. брашно
2 ч. л. (1 пакетче) бакпулвер
3 средни яйца
200 гр. кисело мляко и сок 50 мл. портокал до получаване на 1 чаена чаша течност
3/4 ч.чаша захар
120 мл. олио и масло /стопено/ 50:50
100 гр. шоколад - 50 гр. едро настърган /с белачка за картофи/ и 12 малки блокчета
кора на 1 портокал
Първо формата се маже с масло и се поставя в хладилника. Така охладеното масло ще проникне по-бавно в тестото, а кексчетата ще придобият хрупкава коричка и ще се извадят по-лесно от формата.Технологията е известна - първо, всички сухи съставки, като брашно, бакпулвер, захар, настърган шоколад, кора от портокал се смесват. Разбиват се яйцата и към тях се добавят олиото и маслото, киселото мляко и сокът. След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се разбъркват достатъчно добре / не се бърка много/ . Формичките се пълнят на части - първо тесто - блокче шоколад - тесто. Пекат се в предарително загрята 180 гр.С 20-25 мин. След изстиване /първо 10 мин. във формата/ се гаранират по желание с разтопен шоколад.
Това е технологията на Дианка. Аз предпочитам да използвам хартиени формички за мъфини.
Илианка,
ОтговорИзтриванетвоите мъфини изглеждат неустоимо.
Благодаря ти,
ще се радвам да ви допаднат.
Сладка и хубава съботна вечер, Диана
Това е страхотно! Ще ги опитам! Имам само един въпрос - каква част от хартиените формички запълваш, че мъфините да не излязат прекалено при печенето? Това винаги ми е било слабото място :)
ОтговорИзтриванеДанче, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПравя ги за пореден път и много ги харесваме :)
Хубава вечер и на теб!
ssisunny, здравей!
ОтговорИзтриванеФормичките се запълват 2/3 от обема, за да могат после да се надуят свободно :)
Благодаря, Илиана!
ОтговорИзтриванеЧудни са мъфинките!Как бих желала да си взема едно мъфинче!Хубав уикенд и много усмивки!
ОтговорИзтриванеИскам да ти предам няколко награди.Заповядай при мен.Поздрави!
ОтговорИзтриванеПървият и последен път като правих парченцето шоколад явно се е смъкнало надолу и залепна за дъното. как успяваш да го задържиш в средата?
ОтговорИзтриванеНе ми се е случвало досега, макар че съм ги правила няколко пъти. Пробвай с по-малко парченце шоколад... Нямам специална техника. Просто слагам малко в средата. Ако искаш, сложи го отгоре. То вероятно ще потъне леко.
ОтговорИзтриване