петък, 11 май 2018 г.

Паста с пиле и сос Алфредо




Сос Алфредо е популярен италиански сос за паста с богат сметаново-маслен вкус.
Историята разказва, че Алфредо приготвил този сос за съпругата си, като първоначалния вариант включвал само масло и сирене, а по-късно се създава и днешната версия с добавена сметана. Всъщност има доста варианти за приготвяне на соса – различно съотношение на сметана, масло и сирене; а също така може да се направи и с различни добавки: пиле, броколи, сьомга, скариди…
За днешното ястие аз избрах да го приготвя с пиле, а по отношение на пастата се доверих на  уникално вкусните талиатели с марка Marella.
Макаронените изделия на тази марка се произвеждат от 100% италианско грисово брашно от твърда пшеница. Суровината е най-висок клас, което позволява при приготвяне продуктът да не се разварява. Това, което вкъщи най-много харесваме е че няма добавени оцветители, подобрители, консерванти и ГМО. Освен това от доверен източник научих, че са специално разработени с помощта на технолога  Гуаринио Заньоло, което ги прави наистина автентични.  

Допълнителен бонус към всички позитиви, които има тази марка е и страхотната цена. J




Избрах талиатели Marella именно за тази рецепта, защото се различават от останалите талиатели по специалната технология на производство,  при която по цялата дължина на изделието се правят леки прорези, които позволяват при приготвяне сосът да бъде абсорбиран по-добре, а кой не обича добре напоена със сос паста?


Продукти:

500 г пилешко филе
50 г краве масло
400 мл течна сметана (за предпочитане е да избирате млечна, а не на растителна основа)
3-4 скилидки чесън
2/3 ч.ч. настърган пармезан
Сол
Черен пипер

Приготвянето на пастата става изключително лесно.
Пилето се нарязва на късчета, подправя се със сол и черен пипер и се сотира в загрятото масло.
В същото време на друг котлон в друг съд сметаната се слага да ври заедно с почистените скилидки чесън (които се слагат цели – само да си пуснат аромата) за около 10 минути.
Пастата се сварява в посолена вода, според инструкциите на опаковката.( Необходима ви е голяма тенджера, в която да се събира повечко вода.)
Скилидките чесън се изваждат от сметаната и те се изсипва при пилешките хапки. Добавя се и пармезана и се разбърква, докато се разтопи.
Сварената паста се сипва в соса и се разбърква много хубаво, като ако сместа е прекалено гъста, може да се добави мъничко от водата, в която са варени талиателите.
Ако добавяте вода, наистина добавяйте по много малко и разбърквайте, докато ви хареса консистенцията.

При сервиране пастата отново се поръсва с настърган пармезан. По желание може да се поръси с много ситно нарязан магданоз. Вариант е и за свежест да се добавят чери домати.



5 коментара:

  1. Обожавам сос Алфредо :)
    А с миди как върви...
    Гуш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С миди не съм срещала вариант.
      Някой път ще пробвам. Имам миди, но без черупки.

      Изтриване
  2. Страхотно предложение, Илианка,
    много апетитно, елегантно и вкусно...
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Или,
    не съм ползвала тази марка паста, но ще пробвам щом толкова си доволна.По принцип италианците обичат пастата " ал денте ", а ние българите обичаме повече разварената и мека паста.Какъвто и вариант да изберем обаче все е хубаво и вкусно, бързо ястие.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...