неделя, 28 ноември 2010 г.

Типови хлебчета



Продукти:

20 г мая
300 мл топла вода
1 ч.л. мед
1 с.л. сол
5 с.л. олио
около 600 г типово брашно

краве масло или маргарин за намазване


Маята се разтваря във водата и от избоените продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на осем части. Всяка част се разточва на правоъгълник и се намазва с масло или маргарин. Навива се на рулце и се поставя в намазана с олио тава. Така приготвените хлебчета се пекат в загрята на 180* фурна до зачервяване.








Получиха се много мекички и много вкусни хлебчета, които са много подходящи и за сандвичи.

Супа от спанак и гъби


Продукти:


500 г пресен спанак
300 г гъби
1 глава лук
1 морков
1/2 ч.ч. домати (от буркан)
1/2 ч.ч. фиде
4 с.л. олио
3 с.л. брашно
джоджен
черен пипер

Спанакът се измива, почиства се от дръжките и жилките и се нарязва. Гъбите, морковите и лукът също се режат на по-ситно. В 1,5 л вода се слагат лукът и морковите. Оставят се врят около десет минути. После се прибавят гъбите. Супата се посолява и се прибавя олиото и джодженът. Когато всички продукти са омекнали, се изсипва спанакът. Супата се вари до готовност. Прибавят се доматите и се готви още пет минути. Добавя се фидето и всичко се вари докато фидето стане готово. Накрая брашното се размива на гладка каша с малко вода и се изсипва в супата. Оставя се на котлона, колкото да заври. Прибавя се черен пипер и се поръсва с магданоз.

събота, 27 ноември 2010 г.

Постни кифлички


Продукти:

25 г мая
300 мл хладка вода
150 мл олио
2 ванилии
2 с.л. настъргана кора от портокал
1 ч.ч. захар
1 щипка сол
около 600 г брашно

захар за поръсване

Маята се разтваря в топлата вода. В брашното се прави кладенче и там се изсипват захарта, олиото, солта и ванилията. Изсипва се и маята. Меси се меко, нелепнещо тесто. Накрая се добавя портокаловата кора и тестото се доизмесва. Оставя се на топло да втаса. Разделя се на четири части. Всяка част се разточва на кръг и се разрязва на 12 триъгълника. В основата на триъгълника се слага мармалад или локум и се навива кифличка. Поставят се в тава, застлана с хартия за печене. Намазват се с вода и се поръсват със захар. Пекат се в загрята на 180 * фурна.

петък, 26 ноември 2010 г.

Гъбена каша


Продукти:

500 г гъби
10 равни с.л. брашно
сол
черен пипер
лимонов сок
50 г краве масло или маргарин

Гъбите се нарязват на филийки и се слагат да се сварят в 1,2 л посолена вода. Брашното се препича и към него постепенно се добавя 200 мл студена вода. Разбърква се много добре, за да не останат бучки. Когато гъбите се сварят, брашняната смес се слага на слаб котлон и към нея се долива по малко от гъбения бульон, като се разбърква много добре и така до желаната гъстота. На мен ми остана много малко бульон. Накрая се прибавят гъбите и се разбърква хубаво. Отмества се от котлона и се пуска маслото или маргарина. Разбърква се, до пълното му разтопяване. Поръсва се с черен пипер и се слагат няколко капки лимонов сок.


Рецептата е подходяща и по време на пости. Но трябва да замените маслото с маргарин, ако употребявате. Вариант е и за дните без мазнина, да пропуснете маргарина. Аз лично направих така - отделих за себе си без мазнина, а на останалите добавих масло :)


вторник, 23 ноември 2010 г.

Ориз с праз и маслини


Продукти:

1 стрък праз
1/2 ч.ч. ориз
25 черни маслини
5 с.л. домати от буркан (може и пресни, нарязани)
3 с.л. олио
1 1/2 ч.ч. вода
сол
черен пипер
чубрица
няколко клончета магданоз

Празът се нарязва на ситно и се изпържва в загрятото олио. Добавя се почистеният и измит ориз. Изпържва се добре. Прибавят се доматите и маслините, разбърква се и се налива водата. Посолява се и се слагат подправките на вкус. Ястието се изсипва в тавичка - продуктите се събират в малка тавичка, и се слага да се пече.

неделя, 21 ноември 2010 г.

Леща яхния


Продукти:


300 г леща
1 глава лук
1 морков
1 резен целина
1 глава чесън
1 ч.ч. настъргани домати (или от консерва)
5 с.л. олио
3 равни с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
джоджен
сол

Лещата се измива и се слага да ври с около 1,5 л. вода. След като заври, се добавят нарязаните лук, морков и целина и почистените и измити цели скилидки чесън. Прибавят се и подправките. Когато водата поизври, доливайте, но по малко, за да може накрая да остане гъсто. Когато лещата е готова, се изсипват доматите и се готви още около 5 минути.

Олиото се сгорещява и в него се изпържва брашното. Добавя се червения пипер, разбърква се и се изсипва при лещата. Ястието се връща на котлона да заври, отмества се и се поръсва с магданоз.

Ако не харесвате брашното запържено, го размийте в малко вода и го добавете накрая. Върнете на котлона и оставете още за пет минути на тих огън.

Аз харесвам лещата по-гъста. Като на първата снимка. Но, ако на вас не ви харесва по този начин, намалете количеството на брашното.

Постна содена питка




Продукти:

около 3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
5 с.л. олио
1 ч.ч. хладка вода

Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка водата се замества меко тесто. Оставя се да почива 10 минути. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.


Много често приготвям постната содена питка за Бъдни вечер в двойна доза, защото от посочената доза се получава мъничка питка и не е достатъчна за повече хора. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...