събота, 15 ноември 2014 г.

Постни рецепти



Започва Коледният пост.
За да е по-удобно на всички онези, които ще търсят постни рецепти, съм ги събрала на едно място.


 Всички постни рецепти на Щъркелово гнездо можете да откриете в тази връзка http://ilrai.blogspot.com/search/label/%D0%9F%D0%BE%20%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8



неделя, 9 ноември 2014 г.

Марципанови кексчета с ябълки и боровинки


Малко дълго стана името на тези кексчета, но така е. Кое от всичко да спестя, като всичко е много вкусно и важно?

Миналата седмица, докато бях на работа внезапно ме посети куриер, който ми носеше един пакет. Съвсем неочаквано от Лидл България ме сюрпризираха с прекрасен подарък.


Да си призная честно, миналата година преди Коледа в Лидл отново имаше такива продукти и тогава се запасих с толкова много, че ги използвах доста дълго време. Дори пазех същите жабки и цветчета и дъщеря ми ги изяде преди няколко дни.А една опаковка корички имам още в хладилника :)

Тези продукти пристигнаха с едно мило писмо, с което бях предизвикана да направя нещо сладко или пък солено.
Спрях се на тези кексчета, защото по Великден пробвах да направя козунак с марципанови топчета в него и много ми хареса. Сега реших да вложа марципан в кексчетата. Оказа се, че такива кексчета са доста популярни в комбинация с ябълки, но пък аз имам едни боровинки във фризера, които стоят и чакат да ги сложа някъде. И така се появи тази рецепта.

Благодаря много на Лидл за възможността отново да готвим заедно.
В близко време от тези продукти вероятно ще се появят още рецепти.

Продукти:

1 голямо яйце
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. разтопено масло и охладено след това
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1 равна с.л. бакпулвер Belbake
1 с.л. ванилова захар Belbake
1 щипка сол
1/2 ч.ч. боровинки
1/2 ч.ч. настъргани ябълки
100 г бадемов марципан Belbake

Яйцето се разбива и се смесва с  охладеното разтопено масло и прясното мляко. Брашното се пресява и към него се прибавят захарта, бакпулвера, ваниловата захар и солта. Постепенно се изсипват при течната смес и се разбърква хубаво с тел. Марципанът се накъсва на малки парченца и заедно с ябълките и боровинките се изсипват в сместа. Разбърква се.

Изсипва се във формички и кексчетата се пекат в предварително загрята на 170* фурна.
Част от кексчетата изпекох в силиконовите формички, които ми изпратиха от Лидл, а останалите направих като обикновени мъфини. 

След като се изпекат, се изваждат от фурната и се оставят за кратко да се охлади силиконовата форма. След това се изваждат и охлаждат върху решетка.

А тези, които не могат да чакат ги хапват още парещи :)

Ако още не сте се възползвали от предложенията на Лидл, можете да ги разгледате тук. 
Сигурна съм, че има какво да си изберете. 


неделя, 2 ноември 2014 г.

Пилешка каша


Тази вкусна пилешка каша ухае на моето детство. А може би и на вашето?
Баба я правеше прекрасна и аз много я обичах, когато бях дете, а и сега. Често се случваше да остане месо от сварено пернато и бързо се превръщаше във вкусотия като тази. Ако ви е останало месо без бульон, пак можете да приготвите кашата дори и само с вода или да сложите бульон от кубче, но аз препоръчвам да изпълните рецептата както е описана по-долу.

Аз използвах сварено месо от домашна кокошка, но може да се приготви и с купено пиле.

Продукти:

1 пиле (домашно пиле, кокошка, пък и петел)
1 глава лук
1 морков
1 чушка
10 зърна черен пипер
сол

6 с.л. олио
6 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер


магданоз

Пилето се слага да се свари цяло във вода, толкова, че да го покрие. Като заври, се отпенва и се слагат нарязаните на ситно лук, чушка и морков. Посолява се и се добавя черния пипер. Вари се до пълно увиране на месото.
Пилето се изважда, оставя се да охлади и се отделя бялото му месо. Аз сложих и месото от бутчетата... лакомия 
Месото се слага в хаванче и хубаво се счуква, така че да се раздели добре.
Олиото се загрява и в него се изсипва брашното. Бърка се на котлона докато леко порозовее. Добавя се червения пипер. След това се изсипват три черпака от ГОРЕЩИЯ бульон и се разбърква хубаво, докато течността се поеме хубаво от сместа. Добавят се още три черпака бульон и се оставя да ври при непрекъснато бъркане, докато се посгъсти - при мен около 10 минути. След това се изсипва счуканото месо. Разбърква се и се готви докато започне да се отделя от стените на тенджерата (като пареното тесто). След това се долива още малко бульон, докато придобие гъстотата, която ви харесва. Отмества се от огъня и се поръсва с пресен магданоз.

Така направих кашата аз. Сега няколко уточнения.
* Избрах да сложа лук, чушка и морков при варенето на пилето, защото зеленчуците обогатяват много повече бульона. Но, ако на вас не ви харесва така, смело можете да ги пропуснете.

* Кашата можете да направите и ако ви е останало пилешко месо и не знаете какво да го правите. Е, тогава вероятно няма да имате вкусен бульон, но би се получила и с вода.
* По желание, накрая можете да добавите счукан чесън на вкус.

Ами, това е. Давайте чиниите и да хапнем вкусно :)


понеделник, 27 октомври 2014 г.

Маслени бисквитки с шоколад


Тези бисквитки отдавна чакат да ги настаня в Щъркелово гнездо.
Правих ги преди време по рецептата на Пепи и разбира се, както всичко, предложено от нея досега, са великолепни. Не смятам, че е нужно да пиша колко са вкусни. Ще се убедите сами, ако ги направите. Аз направих варианта с орехи и шоколад, но ако вие предпочитате вариант кокос-бял шоколад, отидете и ги погледнете при Пепи.
Харесвам такива бисквитки, които освен, че са много вкусни, се правят и много лесно.

Продукти:


110 г меко масло 
100 г пълномаслена извара 
1 ч.ч. захар, използвайте чаша от 240 мл.
настъргана кора на 1 лимон 
1 яйце
2  ч.ч. брашно 
1/2 ч л бакпулвер 
1/2 ч л сода за хляб 

1/2 ч.ч. едро смлени орехи
120 г едро нарязан шоколад

 Маслото и изварата се разбиват до хомогенна смес. За по-лесно, използвайте пасатор. Прибавят се захарта и  лимоновата кора и се разбива отново 3-4 минути.  Прибавя се  яйцето и се бърка докато сместа го поеме. 
 Брашното се смесва с бакпулвера и содата и се прибавя на 2-3 пъти към сместа. Разбърква се добре с лъжицата.  Добавят се орехите и шоколада.  Купата се покрива със свежо фолио и прибира в хладилника за 50-60 мин. 
След това с чаена лъжичка се взима от тестото и купчинките тесто се поставят в застлани с хартия за печене тави, като се оставя разстояние около 3-4 см между тях, тъй като се разливат. Пекат се в загрята на 180*фурна до леко зачервяване по краищата.  Изваждат се от фурната и се оставят в тавата още 5-6 минути. След това се изваждат и охлаждат (ако имате търпение). Иначе рискувате да си изгорите езика :)

събота, 25 октомври 2014 г.

Свинско с бира





Много вкусно и крехко се оказа това свинско. Рецептата, която направих по принцип се изпълнява с дивеч и в тенджера под налягане, но аз не ползвам такава и не искам дивеч. Затова си я направих така, както на мен ми допадна.
Приготвих в крок-пот, но ако още не сте се снабдили с уред за бавно готвене, можете да я направите и в гювеч на фурна.

Продукти:

около 700 г свинска плешка
2 големи глави лук
2 моркова
130 мл бира
1 с.л. ракия 

120 мл вода
3-4 зърна бахар
15 зърна черен пипер
смлян черен пипер
сол

Месото се нарязва на по-големи парчета, лукът - на полумесеци и морковите също.
3-4 с.л. мазнина се загряват и в тях се слага месото, за да се запечата. Прехвърля с в гърнето. В същата мазнина се слагат лука и морковите и се готвят при често разбъркване около 5 минути. Прибавят се подправките. 


Всичко се изсипва при месото. Залива се с бирата, ракията и водата.
Ако готвите в крок-пот, включете на 1 за 5 часа, а ако използвате фурната, поставете гювеча в незагрята фурна (за да не се спука) и загрейте чак тогава.Печете първо 20 минути на 200* , а след това намалете на 160 и печете докато стане крехко и започне почти да се разпада.




Това е. Малко продукти, но много вкусно. Аз сервирах с пухкаво картофено пюре с много масло и мляко. 







неделя, 19 октомври 2014 г.

Пиле с ориз на фурна


Имате ли любима рецепта за пиле? Моята е  пиле с ориз. Много не обичам да ме питам кое е любимото ми ястие, но... ако някой ме попита, може би ще отговоря, че е това.  Пиле с ориз. Вкусотия голяма. Много обичано ястие от всички. Вероятно и от вас.
Ще споделя два начина за приготвянето на тази рецепта, които се различават само в подготовката на пилето. И двата са много вкусни, така че вие сами можете да изберете как да го сготвите. Ако имате домашно пиле и искате да го сготвите с ориз обаче, препоръчвам първия вариант. Втория вариант е подходящ за купено пиле, на което не е нужна дълга обработка.

Продуктите са едни и същи.

1 пиле
1 1/2 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
1 домат - настърган или от  консерва
черен пипер
чубрица
сол
3-4 с.л. олио

Вариант 1:

Пилето се нарязва на порции. Слага се да се вари с черен пипер на зърна и малко сол. Когато месото омекне (не е сварено напълно), се изважда. Олиото се загрява и в него се поставят ситно нарязания лук и морков. Задушават се около  пет минути и се прибавя почистеният и измит ориз. Готви се при постоянно бъркане докато оризът промени цвета си. Прибавят се настъргания домат и подправките. Изсипва се в тавата, в която ще се пече и се налива 4 1/2 ч.ч. от бульона, в който е вряло пилето. Подрежда се пилето и се пече в загрята фурна на 180*.

Вариант 2:

Пилето се реже на порции. Малко мазнина се загрява и в нея се слагат парчетата пиле за кратко, колкото да се запечатат. Изваждат се и в същата мазнина се изсипват лука и морковите. Задушават се, както в горната рецепта и се добавя ориза, а след малко и доматите. Разбърква се, слагат се подправките и се налива чаша вода. Посолява се, оризът се изсипва в тава и върху него се подреждат пилешките парчета. Добавя се още 3 1/2 ч.ч. вода и се пече в загрята на 180* фурна.

Така приготвям пилето аз и така се харесва вкъщи. Опитвала съм вариант без домати, моркови и подправки, но не беше добре приет. Също така, към ориза можете да добавите грах. Получава се много добре.

Вкусове разни.... Варианти за пиле с ориз разни и разнообразни...


неделя, 5 октомври 2014 г.

Печени зелени домати



Това е още една рецепта, която изпробвах от книжката "Стара ловешка кухня". Исках да я пробвам още за  Варошлийските вечери, но за съжаление тогава не успях да се сдобия със зелени домати.
Е, днес ми донесоха и изобщо не се замислих да ги правя или не. Получи се нещо чудно на вкус, което надхвърли моите очаквания. Всъщност изобщо нямах очаквания, ако трябва да съм честна.
Единственото, което промених в рецептата е количеството на захарта. В рецептата е дадена 1 кафена чашка, но на мен ми се стори прекалено много и сложих само половин. Наистина, с една щеше да е много сладко. Ако на вас и моята половинка ви се струва повече, можете спокойно да намалите захарта.




Рецептата както е в книжката:

Измиват се 1 кг зелени домати и се нарязват на филийки в тавичка. Поръсват се със сол на вкус, половин кафена чаша захар и олио колкото за салата. Така приготвената тава се пече във фурната като от време на време доматите се разбъркват да не загорят. Като омекнат се пресипват в салатиера, прибавят се печени чушки, нарязани на парчета, скълцан чесън на вкус и магданоз. 
Може да се обърка с майонеза (нова добавка към старата рецепта).
                                                        
                                                                                                 Пенка Ненчева


Ще напиша отделно продуктите, за да ви е по-лесно:

1 кг зелени домати
1/2 к.ч. захар (или по-малко)
олио - около 30 мл, ако ви харесва, сложете и малко повече
8 печени чушки (аз избрах червени за контраст)
1 глава чесън (може и по-малко)
магданоз
сол
Аз направих домашна майонеза, която поднесох като добавка, но не съм обърквала всичко. 


Това е. Лесно, бързо, вкусно!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...