Здравейте,
приятели! С удоволствие ви информирам, че от днес започвам нова рубрика в
блога. Всяка седмица ще ви запознавам с интересни рецепти и видеа, които са
представени в кулинарното риалити
„Гозбата на България”. Новото кулинарно шоу се излъчва онлайн всяка сряда от
21.00 ч. по телевизия ММ.
В
предаването двама кулинари - пътешественици, пълни аматъори в кухнята, се
съревновават със своите домакини от различни кътчета на България, приготвяйки
традиционни или фамилни местни рецепти, понякога пречупени през съвременен прочит.
Това са млади хора, които откриват красотата и смесицата от вкусове на
традиционната кухня през погледа на обикновените хора, населяващи градовете и
селата на родината ни. Задачата им е да гостуват на различни семейства и да
приготвят представената от домакините им рецепта. Но това не е единственото
предизвикателство пред тях. Освен да приготвят рецептата, те трябва да открият
и продуктите, с които да я сготвят в същото населено място, срещайки се с
интересни хора и нови изпитания. В предаването участват два отбора младежи - в
Отбор 1 са Патрисия Господинова и Евгени Коцев, а в Отбор 2 - Лиaна Николова и
Милен Николчев.
Но стига приказки, нека ви разкажа какво се случи в последния епизод на „Гозбата на България”. Може би не е случайно, но първото ми включване ще бъде за ловешкото село Малиново. И пак не е случайно, че съм имала удоволствието да опитам техния уникален (не преувеличавам) бюрек. Бюрек с кокошка по малиновски. Как ви звучи? Нямам търпение да уверя всички недоверчиви хора, които четат в момента. Това е изключително удоволствие за небцето, което не се забравя дълго време. Освен с кокошка, бюрекът може да се приготви и с патешко и ви уверявам, че по нищо не отстъпва на кокошката.
Честно казано, аз съм опитвала това изкушение, но не знаех тънкостите при приготвянето му. Домашно разточените кори - запечени, дори леко опърлени, прекрасната домашна кокошка и невероятния бульон, който дава, са напълно достатъчни за прекрасния резултат, който ви гарантирам, ако решите да изпълните рецептата. Всъщност, това не е нова за мен техника, като цяло. Прилича на къпаната баница, която е много популярна, но тук се използват месо и бульон, а не сирене и вода. Подправките също допринасят за добрия вкус на ястието – специфичното тук е, че се освен до болка познатите ни червен и черен пипер, се използват кориандър и сминдух. И не, те не се прибавят към месото, а домакините ги сложиха в бульона, с който заляха корите.
В продуктите за тестото няма изненади. Приготвя се
като нормално обикновено тесто за баница – вода, брашно, оцет и сол. Трябва да
е средно меко, за да може да се точи добре. Разбира се, за да се отпусне
глутена и да може да се точи или дърпа една кора, трябва да престои. 20-30
минути са достатъчни, за да започнете с точенето. Доколкото разбирам, тестото
се разделя на 7 равни части, които се оформят на топчета. Точи се не много голяма кора, горе-долу с
размера на тавата и се запича върху фолио, поставено на котлона или както в
случая, на печка на дърва. Пекат се 6 кори, едната се оставя неизпечена. Любопитно
е, че 5 от запечените кори не се използват цели, както обикновено сме
свикнали, а се накъсват на по-големи парчета, след което се заливат с ароматния
бульон и се накисват за кратко.
Интересно е също, че вместо традиционните мазнини за баници и бюреци, тук се използва мазнината, която си е пуснала кокошката при варенето. Дори тавата се намазва с нея. Неопечената кора се слага на дъното на тавата и започва подреждането. Слага се накъсаното кокоше месо, после от напоените с бульон кори, малко мазнина и отново се редуват месо, кори и мазнина. Накрая се завършва с последната кора, която остана цяла и се намазва с мазнина. А за финал отново имаме изненада. Не печем като обикновена баница. След 30-40 минути печене, бюрекът се обръща с помощта на капак, връща се отново в тавата, допича се и се залива се с още малко бульон.
Стана ли ви интересно? А как ли ще се справят с
предизвикателството Патрисия и Евгени? Ще гледаме с интерес следваща сряда в
21.00 ч. на https://mmtvmusic.com/live/
Това вкусно ястие ми напомни за много рецепти, които
са ми познати. Първо се сетих за бюрек с кайма и много тънко дърпани кори,
който се завива по интересен начин. След това се сетих за рецептата за Макарина
– това е вид къпана баница, в която корите се режат на квадрати със страна
десетина сантиметра, след което се варят за кратко в подсолена вода. Подрежда
се като първо се слага една цяла, неразрязана и несварена кора, след това се
подреждат сварени кори, които се поливат с олио и се поръсват със сирене и се
редуват така. Накрая се завършва с цяла кора. Прилича много на подредбата на
днешния бюрек, нали?
Обаче, рецептата която ще ви споделя днес, е за бюрек
с кайма. Каква кайма ще използвате, решете вие, според вашето желание и
предпочитания.
Продукти:
За тестото:
около 500 г брашно
300 мл
топла вода
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
1 ч.л. оцет
освен това 100 г свинска мас
100 мл олио
За пълнежа:
700 г кайма
1 малка глава лук
1 малък домат
1 чушка
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
магданоз
Първо се приготвя плънката, като се слагат нарязаните ситно лук и чушка да се задушават в 2-3 с.л. олио. След това се прибавя каймата и се бърка, докато стане на трохи. Прибавят се настърганите домати и черния пипер. Оставя се да се готви на тих огън, докато остане на мазнина. Прибавят се червения пипер и ситно нарязания магданоз. Разбърква се добре.
От посочените продукти за тестото се замесва средно меко тесто и се разделя на четири топки. Оставя се да почива около 20 минути. Смесва се с олиото и маста и се загрява, докато маста се разтопи. Оставя се леко да се охлади. Топчетата тесто се разточват на питки с диаметър около 20 см и се потопят в мазнината. Ако мазнината не може да ги покрие всичките, потапяйте ги една по една, за да се омазнят добре от двете страни. Натрупват се обратно в съда с мазнината една върху друга. Оставят се да престоят около 20-30 минути.
Първата питка се прехвърля на маса или плот и се разтегля от средата към краищата. Тегли се докато кората стане прозрачна. Не е проблем, ако някъде се появи малка дупчица. После ще можете да замаскирате :) Кората се поръсва с 1/4 от сместа за пълнеж в средата си - така че да заеме около 1/3 от кората. Сгъва се на плик и се оставя на страна. Взима се следващата питка и се дърпа по същия начин. Слага се кайма - този път на по-голяма част от кората. Взима се първия пакет и се поставя по средата на втората кора като я захлупите със сгънатите краища надолу към масата. Загънете краищата на втората върху първата кора, без да се стяга, по-скоро да остане рехаво. Постъпва се по същия начин и с останалите две кори. Бюрекът се прехвърля в намаслена тава. Намазва се с мазнина и се пече в загрята фурна на 180 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар