вторник, 10 март 2020 г.

Книжен кебап със свинско


Книжен кебап обикновено се приготвя с агнешко месо, но вкъщи трудно би се яло от всички. Затова аз го предложих със свинско, като много успешно ще се получи и книжен кебап с пилешко месо. Също така прочетох доста рецепти, но начинът на приготвяне нещо не ми допадаше, затова го приготвих по мой вкус. Може за някой да не е онази рецепта, която очакват, но все пак е книжен кебап, печен е в хартия, нали? :)
Вкусът много ми хареса, а месцето беше сготвено наистина много добре.
Предлагам ви рецепта за вкусен книжен кебап, приготвен със свинско месо и бира.



Продукти за 4 порции:

около 700 г свинско месо (при мен беше плешка)
250 мл бира
100 мл вода
300 г гъби
300 г замразен грах
2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
5 парченца сушени домати
1 ч.л. червен пипер
щипка мащерка
чубрица
черен пипер
сол

Месото се нарязва на хапки. Изпържва се в 3-4 с.л. мазнина. Прибавя се червения пипер, разбърква се и се залива с бирта и водата. Добавят се замразения грах и нарязаните на кръгчета моркови. Котлонът се намалява и ястието се оставя да къкри на тих огън, докато течността се изпари и месото е омекнало. Можете да го готвите под капак първите двайсетина  минути, а след това да отстраните капака, за да изври течността, като го разбърквате периодично.



Лукът се нарязва на полумесеци, а гъбите и чесъна на филийки.
В отделен тиган се запържва лука в малко мазнина и се добавят гъбите и чесъна да се запържат за кратко. Добавят се и сушените домати, нарязани на парченца.
След като месото е останало на мазнина, се смесва с лука и гъбите. Прибавят се останалите подправки. Разбърква се хубаво.

Разрязват се листи от хартия за печене с дължина около 30 см. Кебапът се завива в хартията като пакетче и се поставя в тава с краищата надолу.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути. Пакетчетата се надуват по време на печенето, така трябва. Това да не ви притеснява и не ги пукайте :)
При сервиране хартията се разрязва по диагонал с помощта на ножица.


4 коментара:

  1. Любимите ми "съдове" за печене след глинените. Направо го затваряй тоз кебап и да давам адреса:). Прегръдки, Или!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте��
    Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...