понеделник, 6 септември 2021 г.

Пиле Рататуй

 


Днес с голямо удоволствие ви представям тази невероятно вкусна рецепта за Пиле Рататуй. Тя се роди внезапно, защото бях купила зеленчуци, за да приготвя Рататуй, но в същото време едно пиле изчакваше в хладилника и вече трябваше спешно да се готви или да се замразява. Реших да направя комбинация от двете. След кратка справка в интернет, разбира се, се оказа, че има голямо изобилие на такива рецепти. Прочетох няколко и си създадох моя. 

Пиле Рататуй се приготвя много лесно. Препоръчвам ви да го опитате. У нас се изяде по бързата процедура, нещо, което отдавна не ми се беше случвало :)

Аз използвах само част от пилето, запазих си гърдите, защото нямаше място в тавата за повече, пък и само двама го хапнахме и тъкмо ни стигна. Но вие може да използвате само бутчета например или да сложите цяло пиле. Все пак, ако слагате повече, увеличете и зеленчуците с около половината на тези, които ще напиша.


Продукти:

1 пиле, без гърдите, нарязано на парчета по желание

1 тиквичка

1 патладжан

2 домата

2 глави лук (при мен е лилав)

5-6 скилидки чесън

3 червени чушки

по желание 100 мл бяло вино

сол

черен пипер

риган

пресен розмарин

пресен босилек

брашно за овалване на пилето

зехтин или олио

Преди печенето

Патладжанът се нарязва на кубчета, посолява се и се оставя да постои поне 20 минути, за да си пусне горчилката. Пилето се посолява и поръсва с черен пипер. Тиквичката и доматите се нарязват на кубчета, а чушките се режат на големи парчета. Лукът се реже на едри резени, чесънът на ситно.

Птладжаните се измиват  и се подсушават добре. Всички зеленчуци се слагат в тава, посоляват се и се поръсват с черен пипер, риган и босилек и 2-3 с.л. зехтин или олио. Разбъркват се много хубаво. 

Пилешкото месо се овалва в брашно и се изпържва от двете страни в малко мазнина за кратко, колкото да хване коричка, до леко позлатяване. Подрежда се върху зеленчуците. Слагат се клончета розмарин. И ако слагате вино, го налейте в тавата.

Сега, тук ще направя едно уточнение. Аз сложих ястието да се пече така. Обаче в един момент ми се стори, че не пуска никакъв сос и налях около 100 мл бяло вино. После пък зеленчуците пуснаха много вода и се образува течност, която не успя да изври достатъчно. Вкусът се получи уникален с вино, макар и да имахме повече сосче, но ако искате да избегнете този сос, пропуснете виното. Както решите. Пак казвам, ястието е толкова вкусно, че малко повече сос за топене хич не беше излишен. Но пък хора разни, всеки обича различни неща. 

И така, ястието се слага да се пече в загрята фурна на 200 градуса до готовност на месото и зеленчуците. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...