неделя, 24 януари 2021 г.

Яхния от грах с кюфтенца

 


Яхния от грах с кюфтенца е вкусна идея за бързо ястие, което се получава лесно и без много предварителна подготовка. Знаете, домашните ястия често се приготвят по различен начин във всяка кухня. Аз избрах да не пържа кюфтетата в тази гозба, защото така повече ми харесват. Но ако вие обичате с пържени кюфтета, може да изпържите леко първо тях в малко мазнина, а после в същата мазнина да сложите лука и моркова. На мен този вкус ми идва тежък и когато приготвям кюфтенца на някаква яхния, обикновено предпочитам да ги варя.

Продукти:

500 г кайма 

1 глава лук 

1 морков 

450 г замразен грах или грах от консерва

1 к.ч. домати от консерва или настъргани

1 с.л. червен пипер

1 с.л. брашно

1 дафинов лист

черен пипер

чубрица

джоджен

сол


Каймата се овкусява с малко черен пипер и чаена лъжика чубрица, сол (ако не е солена предварително) или други ваши любими подправки. Размесва се много добре, за да се разпределят подправките хубаво в нея. Оформят 12 кръгли кюфтенца.

Лукът и молковите се нарязват и се запържват до златисто в 2-3 с.л. загрята мазнина. Прибавя се червения пипер, бързо се разбърква и се наливат 600 мл вода. След като водата заври, в нея се пускат кюфтенцата и дафиновият лист. Може водата да не покрива съвсем кюфтенцата, но не наливайте повече, защото ще стане прекалено рядка яхнията. Кюфтенцата ще се сготвят и така. Може да ги обърнете 2-3 пъти докато врат. Оставя се да ври на тих огън около 10 минути и се прибавя грахът. Ястието се вари до готовност на продуктите. Когато грахът и кюфтенцата са вече добре сварени, се прибавят доматите и подправките. Оставя се да се вари още 5-6 минути.

Брашното се разрежда с мъничко вода и се разбива на кашичка. Изсипва се в яхнията,  оставя се да се вари още 2-3 минути и се отстранява от огъня. По желание може да поръсите с пресен копър и магданоз.





4 коментара:

  1. В нашия дом по - рядко се консумира грах.Но така с кюфтенца определено ще е по - добре.Благодарности за идеята Ил.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  2. Поредната супер вкусна рецепта в този блог! Вкъщи много обичаме да хапваме яхния и определено ще опитаме!

    ОтговорИзтриване
  3. КЮФТЕНЦАТА НЕ СЕ ЛИ РАЗВАРЯВАТ КАТО НЕ СА ОВАЛЯНИ В БРАШНО?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз никога не ги топя в брашно и не се разпадат. И топчетата в супата също не топя в брашно. :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...