неделя, 10 януари 2021 г.

Джолан чорба

 


Джолан чорба е рецепта, която от доста време беше в плановете ми за готвене и ето, че най-накрая стигнах и до нея. Тази чорбица от свински джолан прилича малко на шкембе чорбата, но лично за мен е доста по-добра. Изключително си пасва със студените зимни дни, но не виждам никаква причина да си я приготвяме и целогодишно. Още повече, знаейки колко колаген има в джолана, това го прави предпочитано месо у дома. Разбира се, освен в този вариант, могат да се приготвят и други видове супи със свински джолан. Може скоро да приготвя още някоя.

А сега - към рецептата.

Продукти:

1 хубав заден джолан с кост

1 глава лук

1 морков

40-50 г целина глава

3-4 скилидки чесън

1 дафинов лист

1 ч.л. черен пипер на зърна

250 мл прясно мляко

30 г краве масло

2 с.л. брашно

1 с.л. червен пипер

сол


Джоланът се поставя в подходяща тенджера и се залива с вода - да го покрие. Слага се да се вари с малко сол, като се отпенва. След това зеленчуците се нарязват на едро и се прибавят към джолана заедно с дафиновия лист и черния пипер. Всичко се вари, докато месото от джолана започне да пада само от костта. 

Свареният джолан се изважда от бульона, обезкостява се и се накъсва или нарязва на парченца. 

Бульонът се прецежда и се връща на огъня. Към него се прибавя прясното мляко.

Отделно се загрява кравето масло, към него се прибавя брашното и се пържи до златисто. Сипва се червения пипер, разбърква се и се наливат няколко черпака от бульона, като всичко се разбърква старателно, за да не остават бучки. Сместа се изсипва в бульона. Обезкостеното месо също се връща там. 

Понеже аз не обичам да изхвърлям зеленчуците, които се прецеждат от бульона, ги претривам през цедка и ги връщам в супата, като отстранявам зърната черен пипер и дафиновия лист.

Така приготвената супа се оставя да поври на слаб огън още десетина минути. По желание се сервира със счукан чесън и оцет. Аз обаче не го обичам и затова си сложих от сока от лютите чушки :) Също така супата няма да бъде същата, ако не добавите малко лют пипер към нея. 


4 коментара:

  1. Разкошна чорба, Ил! Сгряваща и тялото, и душата! Сега й се наслаждавам на вида, а скоро ще й се насладя и на вкуса, рецептата е записана. Благодаря за нея! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много отдавна не съм приготвяла джолан Или.Скоро обаче исках да направя в гърне.Та тази твоя рецепта също ще включа в записките.Чудесна чорба се е получила.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...