Яхния от грах с кюфтенца е вкусна идея за бързо ястие, което се получава лесно и без много предварителна подготовка. Знаете, домашните ястия често се приготвят по различен начин във всяка кухня. Аз избрах да не пържа кюфтетата в тази гозба, защото така повече ми харесват. Но ако вие обичате с пържени кюфтета, може да изпържите леко първо тях в малко мазнина, а после в същата мазнина да сложите лука и моркова. На мен този вкус ми идва тежък и когато приготвям кюфтенца на някаква яхния, обикновено предпочитам да ги варя.
Продукти:
500 г кайма
1 глава лук
1 морков
450 г замразен грах или грах от консерва
1 к.ч. домати от консерва или настъргани
1 с.л. червен пипер
1 с.л. брашно
1 дафинов лист
черен пипер
чубрица
джоджен
сол
Каймата се овкусява с малко черен пипер и чаена лъжика чубрица, сол (ако не е солена предварително) или други ваши любими подправки. Размесва се много добре, за да се разпределят подправките хубаво в нея. Оформят 12 кръгли кюфтенца.
Лукът и молковите се нарязват и се запържват до златисто в 2-3 с.л. загрята мазнина. Прибавя се червения пипер, бързо се разбърква и се наливат 600 мл вода. След като водата заври, в нея се пускат кюфтенцата и дафиновият лист. Може водата да не покрива съвсем кюфтенцата, но не наливайте повече, защото ще стане прекалено рядка яхнията. Кюфтенцата ще се сготвят и така. Може да ги обърнете 2-3 пъти докато врат. Оставя се да ври на тих огън около 10 минути и се прибавя грахът. Ястието се вари до готовност на продуктите. Когато грахът и кюфтенцата са вече добре сварени, се прибавят доматите и подправките. Оставя се да се вари още 5-6 минути.
Брашното се разрежда с мъничко вода и се разбива на кашичка. Изсипва се в яхнията, оставя се да се вари още 2-3 минути и се отстранява от огъня. По желание може да поръсите с пресен копър и магданоз.
В нашия дом по - рядко се консумира грах.Но така с кюфтенца определено ще е по - добре.Благодарности за идеята Ил.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни !
Поредната супер вкусна рецепта в този блог! Вкъщи много обичаме да хапваме яхния и определено ще опитаме!
ОтговорИзтриванеКЮФТЕНЦАТА НЕ СЕ ЛИ РАЗВАРЯВАТ КАТО НЕ СА ОВАЛЯНИ В БРАШНО?
ОтговорИзтриванеАз никога не ги топя в брашно и не се разпадат. И топчетата в супата също не топя в брашно. :)
Изтриване