Подобна рецепта за кисели динчета се приготвяше преди години на село, когато се садеше бостан. В края на сезона остават едни дребнички динчета, които разбира се не се изхвърлят, а се приготвят на туршия. Тогава киселите динчета се приготвяха цели в бъчва, но аз адаптирах рецептата за буркани по този начин. На пазара при нас все още могат да се намерят малки динчета, които да се приготвят за зимнина.
Продукти:
около 3 кг динчета
1,75 л вода
300 мл оцет
150 г захар
1 пакетче Пикант фикс на Д-р Йоткер
За рецептата за кисели динчета е нужно да се
изберат малки, не съвсем зрели, твърди динчета, които остават в края на сезона.
Динчетата се измиват много добре и се подсушават. Нарязват се на малки триъгълничета,
които могат да се поберат в буркан. Подреждат се колкото е възможно по-плътно в
буркани, като се внимава да не се притискат, защото се мачкат. Съдържанието на
пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Слага се да се на
котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато.
Подготвените динчета се заливат с горещата марината, бурканите се разклащат и
ако е необходимо се долива още от маринатата. Бурканите се затварят веднага и
се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на
тъмно и хладно място.
След две седмици вече са готови за консумация.
Или,
ОтговорИзтриванеправим кисели динчита и стават много вкусни, но рецептата трябва да е без аспирини и без много оцет.Навремето моята баба правеше много вкусни динчета.Но сега малко е позабравена тази рецепта.А и динчета вече така не стават както навремето всичко беше много вкусно.Записвам си и твоят вариант на приготвяне.Пикант фикс съм ползвала само веднъж.
Поздрави и спорна нова седмица !
Не съм и чувала за такова нещо, като ти дойда на гости - ще черпиш:)
ОтговорИзтриване