неделя, 19 юли 2020 г.

Апетитка от пържени люти чушлета на фурна


Как пържени, пък на фурна, може би ще попита някой :) Ами така. Всъщност оказа се, че много лесно се пържат люти чушки във фурната. А и бързичко става. Добре ще се получи и с цели нормални чушки по този начин и скоро ще пробвам този вариант.
Но сега да се върнем на пържените люти чушки. Тази апетитка от люти чушки - в случая рибки, се приготвя за директна консумация, а сосчето е уникално вкусно и май не е достатъчно... Аз реших да добавя и няколко чери доматчета, защото имах едни изостанали, но те съвсем не са задължителни в рецептата. А, ако идеята ви харсва, но нямате черита, може да ги замените и с резени обикновени домати. Дори с нарязан домат може би ще се получи и по-добре, защото ще могат да се овкусят по-хубаво.
Рецептата е супер простичка и лесна.
Имах 300 грама рибки и ще напиша продукти за това количество, но вие можете да си направите повече или по-малко и да си приготвите сосчето по ваш вкус.



Продукти:

300 г люти чушлета - с рибки се получи много сполучливо
6-7 с.л. олио
1 малка глава чесън или количество на вкус
4 с.л. оцет (използвах винен)*
2 с.л. захар*
сол на вкус

по желание десетина чери доматчета или други домати, нарязани на парчета

магданоз и копър на вкус

*Количеството на оцет и захар може да увеличите или намалите според вкуса си.

Чесънът се почиства и скълцва. Чушлетата се измиват и подсушават. С остър нож се надупчват на 2-3 места, за да не изгърмят във фурната. Доматите се измиват и подсушават, и евентуално се нарязват. В тавичка за печене се изсипва мазнината и се поставя в добре загрята фурна на 220 градуса. Изчаква се олиото да се сгорещи добре, тавата леко се вади от фурната и вътре се изсипват чушлетата и доматите. Посоляват се леко и се разбъркват. Връщат се във фурната. Пекат се или по-скоро се пържат до готовност, като се разбъркват 2-3 пъти. Изваждат се и към тях се добавят чесъна, захарта и оцета. Разбърква се хубаво до стопяване на захарта и се връща във фурната за още две минути.
След като се извадят, могат да се поръсят с магданоз и копър по желание.

При нас страхотно вървяха с ей тази селска пърленка. Сосчето е просто чудесно.


5 коментара:

  1. Чудесна идея,Ил! Ще пробвам и с големи чушки.

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни чушлета Или.Ще се възползвам от идеята.На фурна определено е и по - здравословно.Весело лято, спорна нова седмица !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. А не пръскат ли много?

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат наистина много апетитни, Или!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...