петък, 29 ноември 2019 г.

Картофена крем супа


Крем супата от картофи вероятно е една от най-известните, правени и консумирани крем супи. Някои казват, че си спомнят крем супата от картофи от столовете от едно време или от детските градини, но аз нямам такива спомени. Казах здравей на крем супите чак когато отидох като ученичка за първи път в чужбина. Аз много обичам крем супи, но за съжаление домочадието не им е много голям фен и рядко ги приготвям. Но тази рецепта е по молба на другарче и затова се постарах с нея. Истината е, че картофената крем супа може да бъде доста семпла, но пък аз обичам крем супи, богати на вкусове и аромати и затова я приготвих специално за моя вкус. Надявам се да се хареса и на вас.
Набързо ще спомена варианти за приготвяне, преди да напиша моя. Бихте могли да си сварите зеленчуците, които са в тази рецепта, да ги пасирате и да приключите с приготвянето. Също така има вариант на супа само от картофи, масло и прясно мляко, но на мен ми е по-вкусно с повече зеленчуци. Има варианти, в които картофите се сваряват, прецеждат се от водата, пюрират се и към тях се прибавят прясно мляко, а в някои случаи масло и сметана. Е, моята и такава не е. Различни хора, различни вкусове, различни супи. Това е положението. Също така, ако имате хубав пилешки или зеленчуков бульон, залейте с него картофите при варенето. Ако нямате, не е драма, сложете вода. Друго, което искам да кажа е, че аз избирам да задушавам предварително зеленчуците за кратко. Така повече ми харесва. Но вие можете директно да сложите всички продукти и да ги сварите до пълната им готовност.

И така, стига съм плямпала повече, че стана май доста дълго. ето и моята рецепта за крем супа от картофи.
Мда, появи се още едно уточнение. Имах на разположение един малък сладък картоф и го сложих в супата, но това съвсем не е нещо задължитено, така че ако решите да я правите и нямате сладки картофи под ръка, просто сложете 1 кг нормални картофи.



Продукти:

750 г картофи
250 г сладък картоф (и да е повече или по-малко, няма да е проблем)
1 малка глава лук
1 голям морков
80 г целина глава

ако имате пилешки или зеленчуков бульон, колкото да се покрият картофите

200 мл течна сметана за готвене
300-400 мл прясно мляко (за желаната гъстота)
30 г краве масло

риган
мащерка
черен пипер
сол



Картофите се обелват, измиват и нарязват на големи парчета. Лукът се реже на полумесеци, морковът и целината също на по-едри парчета.
В 3 с.л. зехтин и 1 с.л. вода се задушават лука, морковите и целината, като се разбъркват докато лука омекне. Добавят се картофите и всичко се разбърква отново. Налива се вода или бульон, колкото да се покрият картофите. Посолява се малко и се сваряват до пълната им готовност.
Тенджерата се отмества от котлона.
Това, което аз правя е, че към горещите картофи добавям студената сметана, за да охладя леко сместа и да не я пасирам гореща. Така че това е. Към картофите, както са заедно с течността, се добавя сметаната, маслото и половината от прясното мляко. Внимателно започва да се пасира с пасатор. Друг вариант е да се направи с блендер, но на мен пасаторът ми е по-удобен. не цапам много :)
След като се пасира до кадифена гладкост, към супата се добавя още прясно мляко - толкова, че да постигнете гъстотата, която на вас ви харесва. Прибавяйте по малко, за да не разредите прекалено много.
Накрая се посолява още малко, ако е необходимо и се добавят подправките на вкус. При мен не са много - щипка мащерка, около1 равна чаена лъжичка риган и малко черен пипер. Може да добавите и мъничко лимонов сок.

Сервира се с крутони. В моя случай си ги правя сама. 3 филии хляб се нарязват на възможно по-малки кубчета, слагат се в тава, заливат се с 3 с.л. зехтин, поръсват се с 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. риган и щипка мащерка, разбъркват се мнооого добре и се пекат на 180 градуса в загрята фурна до готовност.

Това е. Много е вкусна супата. Надявам се да се хареса и на вас.


7 коментара:

  1. Обичам крем - супите, но не използвам сметана.Но зеленчуци пасирани като крем са много вкусни и засищащи.Особено сладкия картоф придава на супите особена сладост.Чудесна крем - супа се е получила с тези ароматни зеленчуци.
    Поздрави Ил !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Понеже рядко правя крем супи, много обичам да имат богат вкус-слагам сметана, сирена, мляко. Права си за сладкия картоф. Придава чудесен вкус.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесна е супата, Ил! Така изкушаваща и през екрана, а продуктите са много интересни. Заинтригува ме със съчетанието на сладките и нормални картофи, определено ще опитам! Благодаря за тази красота! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Сонче! Супичката е чудесна. А комбинацията е изпитана.
      Целувки!

      Изтриване
  3. Консистенцията е копринена, направо! Фантазия е тази супа. Поздрави, Или!

    ОтговорИзтриване
  4. Любима крем супа, в малко по-различен вариант.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...