понеделник, 30 декември 2019 г.

Баница с месо


Тази баница с месо правих още миналия месец, но по принудителни причини не успях да я запиша. Обаче тази рецепта за  баницата с месо се получи много сполучлива и затова ще я споделя с вас. Още повече, че  обещах рецептата още тогава. Е, доста позакъснях, но ето, тя е факт.
Има различни рецепти за баница с кайма или мляно месо, но тази е с доста богата плънка и на практика спокойно човек може да обядва или да вечеря с нея. А всъщност тази рецептата за баница с месо заслужава да бъде и на празничните маси, независимо по какъв повод ги приготвяме. Баниците заемат сериозно място на нашата трапеза, независимо с какъв пълнеж са, а в блога можете да намерите различни и разнообразни рецепти за тях. Както за такива с готови кори, така и за такива с домашно тесто - дърпани или точени. Можете да ги откриете в този линк https://ilrai.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8
Другото, което искам да кажа преди да напиша рецептата е, че се получава доста голяма баницата. Така че преценете сами количествата.

Продукти:

500 г кори за баница
500 г смляно месо
250 г гъби
2 глави лук
100 г бекон
200 г кашкавал
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. ритан
1 к.л. мащерка
черен пипер
сол

За заливката:

200 г заквасена сметана
400 г кисело мляко
4 яйца
1 бакпулвер - 10 грама



Приготвянето на баницата с месо започва с подготовката на продуктите. Необходимо е лука, гъбите и бекона да се нарежат на ситно. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
В 4 с.л. мазнина се запържват лука. Добавят се и гъбите. Слагат се мляното месо и бекона. Готвенето продължава при непрекъснато бъркане, докато каймата стане на трохи и омекне.
Измества се от котлона и се прибавят подправките.

Тава с диаметър 30 см. се намазва с мазнина. Поставят се 2 кори и върху тях се сипва от плънката. Поръсва се малко от кашкавала. После се поставят още 2 кори, плънка, кашкавал и така се редуват до изчерпване на продуктите, като накрая се завършва с 2 кори за баница.
Така приготвената баница се нарязва на квадрати.

Приготвя се заливката. За целта яйцата се разбиват с тел. Към тях се прибавят заквасената сметана, киселото мляко и бакпулвера. Всичко се разбърква много добре. Баницата с месо се залива с тази смес.
Пече се в предварително загряна фурна на 180 градуса докато хване апетитен загар.

Баницата е вкусна както топла, така и студена.

Адаптирано от тук.




2 коментара:

  1. Или,
    знам една рецепта за подобна баница с кайма и кисело зеле.Но твоята определено е по - богата.Но явно се получава доста голяма, защото от 500 гр. кори ние правим 2 тави с баници.
    За Новогодишната трапеза е идеално предложение.
    Поздрави и Весели празници, мирни и благодатни Рождественски дни !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...