събота, 22 юни 2019 г.

Салата Капрезе

 


След краткото ми пътуване до Италия, нямаше как да не предложа и една италианска рецепта. След като няколко дни се чудих каква да бъде тя, рецептата сама ме откри. Попаднах на едно чудесно видео, в което Дженаро Конталдо приготвя тази салата и ето, че вдъхновението веднага дойде. Да ви кажа честно, салата Капрезе до този момент ми се струваше доста скучна. Но не и след като изгледах въпросното видео, което толкова ми повлия, че ме накара да я приготвя почти веднага. И не съжалявам изобщо, защото за три дни си я направих три пъти, което си е направо пристрастяване :) Сигурна съм, че занапред трайно ще я приготвям точно по този начин и то много редовно.

Преди да продължа с рецептата, ще споделя с вас малко снимки от Италия. Бяхме в град Фолиньо, участвахме в проект по Еразъм+, но  в малкото свободно време успяхме да разгледаме малко наоколо.
Тези от вас, които искат само рецептата, моля да отидат в най-долната част на публикацията. :)

Град Асизи е невероятно място и ако можете да го посетите, просто не го пропускайте. 
Асизи
Асизи

Фестивалът Quintana във Фолиньо се провежда два пъти в годината по две седмици - през юни и септември. Всеки ден има различни събития, а Парадът е почти на финала и е  нещо изключително. Хората се готвят дълго време за участие в него, а дрехите са доста скъпи. Една рокля стрева около 10 000 евро. 
Парадът - част от Фестивала Quintana във Фолиньо

Не мога да покажа всички снимки тук, но поне да имате някаква представа, ако се интересувате.





Понте деле Тори е впечатляващ виадукт в Сполето, който е висок 81 метра. 


Перуджа 



И ето, връщам се вече към салатата. Мислех да правя публикация за Италия и за преживяванията ни там, но няма да ми остане време за съжаление. Затова скромно минавам само с няколко снимки и рецепта за салата Капрезе.


Както казах в началото, вдъхнови ме видеото. Затова ще ви го поставя тук, за да се насладите и да си приготвите салата Капрезе. 


Всъщност рецепта при мен точна няма. 

Но да кажем, че сложих това в моята салата.

1 голям хубав домат
6 чери домата
половин топка моцарела  - около 60 грама
зехтин на вкус - полях обилно
едра сол 
сушен риган
черен пипер
пресен босилек

Ако имате възможност, изберете няколко вида домати. 
Доматите се нарязват на по-едри парчета. Поставят се в чиния. Отгоре се реже моцарелата - в случая на пръчици. Тази хубост се полива хууубаво със зехтин, посолява се с едра сол. След това се ръси с риган и черен пипер и накрая се поставят листата босилек. Разбърква се преди консумация.
Прекрасна е с хубав хляб.

Това е. Остава да се насладите.
Пожелавам ви прекрасно лято!

3 коментара:

  1. с препечена филия, натрита със чесън и полята с още зехтин :)
    Ох, ще се покапя, разкошна салата ми е това!

    ОтговорИзтриване
  2. Точно истински разкош. А хубавият хляб е най-добрата добавка тук :)

    ОтговорИзтриване
  3. Салатата Капрезе е класика Или, правя я с различни сирена според солеността.Чудесна е и твоята, изглежда много красиво.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...