сряда, 29 май 2019 г.

Бъркани яйца по селски


Каквото и да си говорим, яйцата винаги ще останат един от най-бързите варианти за приготвяне на нещо за хапване. Дали ще изберем бъркани яйца, пържени яйца, яйца по панагюрски, сварени яйца или някакъв друг вариант, все ще станат бързо. Пък и са доста евтин вариант за вечеря. По 2-3 яйца на човек, придружени от купичка таратор и ето, вечеря за левче J Че даже и вкусна ;)
Вариантът, който ще ви предложа днес е за бъркани яйца. Кръстих рецептата Бъркани яйца по селски, защото е спомен от моето детство. Майка ми готвеше често такива яйца. В нея се слага малко брашно и червен пипер, което променя другата рецепта за бъркани яйца. Знаете, в бедните години, хората са се опитвали с малко продукти да сготвят повече храна.
Аз обогатих рецептата, като прибавих и наденица – по-скоро кълцаница, но ще напиша и как да си приготвите само яйцата. А по желание можете да прибавите каквото пожелаете. Дали ще е някакъв вид наденица, колбас, сирене или кашкавал (а защо не и от всичко :D), вие ще си изберете. Също така аз приготвих 6 яйца и ще напиша количествата продукти, които сложих за тях, а вие можете лесно да си сметнете какво да прибавите за 2 или 3 яйца. Освен това трябва да кажа, че може да сготвите яйцата по-малко или повече. Аз предпочетох да ги направя по-сухи.


Продукти:

6 яйца
1 ½ с.л. брашно
½ до 1 ч.л. червен пипер (на вкус)
сол
черен пипер
100 мл вода
3-4 с.л. олио

пресен магданоз
пресен девесил

Яйцата се счупват в купа и се разбиват леко с вилица. Не е необходимо да се смесват жълтъка и белтъка.
Олиото се загрява и в него се изсипва брашното. Посолява се. Готви се, като се бърка, докато порозовее.
Прибавя се червения пипер и се налива водата. Разбърква се много хубаво и се оставя да заври добре.
Изсипват се яйцата и се готвят, като се бъркат постоянно до степента на сготвяне на яйцата, която на вас ви харесва. Можете да ги оставите по-влажни, можете и да ги направите по-сухи, като мен J
Накрая се поръсват с черен пипер, пресен магданоз и пресен девесил.

Ако ще добавяте сирене или кашкавал, прибавете ги накрая. Ако е някакъв вид наденица или колбас, запечете ги леко на тиган преди да ги прибавите.

За ястието на снимката, аз първо запекох кълцаницата на сух тиган, след което я извадих и в същия тиган сготвих яйцата. Ако мазнината в тигана стане прекалено много, отстранете част от нея, преди да прибавите яйцата. А за да не се смесват вкусовете прекалено, можете да си запечете наденицата в един тиган, а яйцата да приготвите в друг J


8 коментара:

  1. У нас се шегувах, че 5 човека ядем яйцата по 6 различни начина.
    Но вече се поукротяваме - Мише прояде яйца на очи (не с мляко де)
    Любими обаче си остават бърканите :) с нещо. Най-добре с пресен лук и старец.
    А твоите са примамливо-подканящи и ако нямах идея за вечеря, пак яйца щяхме да ядем :)

    ОтговорИзтриване
  2. :) Вярно сме на една вълна:). Винаги ми е било забавно, когато се случва така, все едно сме се наговорили:). Въпреки, че скоро ядохме яйца, не бих отказала и твоята чинийка, Ил. Много вкусно изглежда и така апетитно поднесена с препечени филийки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат много апетитно - страхотна идея, Илианка,
    чудесни нови предложения в ретро /и не само/стил...
    Прегръдка за теб с пожелания за едно прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
  4. Или,
    имаме кокошки и домашни селски яйца.А моята майка много често ползва яйцата за приготвяне на бърз обяд или вечеря.Най - често бъркани с различни добавки.Какво по - вкусно, по - бързо, а и по - евтино от яйца.Чудесна е и твоята рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  7. Hi Admin, I hope are fine. I'm your one of the biggest fans, I like to read your blogs and I've also shared your blogs with my family members and friends. I hope in future you'll publish more blogs like your old ones. Please accept my thanks on my behalf of me and from my family and friends.

    1947 Housing Islamabad
    Capital Smart City
    Lahore Smart City
    New Metro City Gujar Khan
    Skip Hire Near Me

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...