сряда, 29 май 2019 г.

Бъркани яйца по селски


Каквото и да си говорим, яйцата винаги ще останат един от най-бързите варианти за приготвяне на нещо за хапване. Дали ще изберем бъркани яйца, пържени яйца, яйца по панагюрски, сварени яйца или някакъв друг вариант, все ще станат бързо. Пък и са доста евтин вариант за вечеря. По 2-3 яйца на човек, придружени от купичка таратор и ето, вечеря за левче J Че даже и вкусна ;)
Вариантът, който ще ви предложа днес е за бъркани яйца. Кръстих рецептата Бъркани яйца по селски, защото е спомен от моето детство. Майка ми готвеше често такива яйца. В нея се слага малко брашно и червен пипер, което променя другата рецепта за бъркани яйца. Знаете, в бедните години, хората са се опитвали с малко продукти да сготвят повече храна.
Аз обогатих рецептата, като прибавих и наденица – по-скоро кълцаница, но ще напиша и как да си приготвите само яйцата. А по желание можете да прибавите каквото пожелаете. Дали ще е някакъв вид наденица, колбас, сирене или кашкавал (а защо не и от всичко :D), вие ще си изберете. Също така аз приготвих 6 яйца и ще напиша количествата продукти, които сложих за тях, а вие можете лесно да си сметнете какво да прибавите за 2 или 3 яйца. Освен това трябва да кажа, че може да сготвите яйцата по-малко или повече. Аз предпочетох да ги направя по-сухи.


Продукти:

6 яйца
1 ½ с.л. брашно
½ до 1 ч.л. червен пипер (на вкус)
сол
черен пипер
100 мл вода
3-4 с.л. олио

пресен магданоз
пресен девесил

Яйцата се счупват в купа и се разбиват леко с вилица. Не е необходимо да се смесват жълтъка и белтъка.
Олиото се загрява и в него се изсипва брашното. Посолява се. Готви се, като се бърка, докато порозовее.
Прибавя се червения пипер и се налива водата. Разбърква се много хубаво и се оставя да заври добре.
Изсипват се яйцата и се готвят, като се бъркат постоянно до степента на сготвяне на яйцата, която на вас ви харесва. Можете да ги оставите по-влажни, можете и да ги направите по-сухи, като мен J
Накрая се поръсват с черен пипер, пресен магданоз и пресен девесил.

Ако ще добавяте сирене или кашкавал, прибавете ги накрая. Ако е някакъв вид наденица или колбас, запечете ги леко на тиган преди да ги прибавите.

За ястието на снимката, аз първо запекох кълцаницата на сух тиган, след което я извадих и в същия тиган сготвих яйцата. Ако мазнината в тигана стане прекалено много, отстранете част от нея, преди да прибавите яйцата. А за да не се смесват вкусовете прекалено, можете да си запечете наденицата в един тиган, а яйцата да приготвите в друг J


5 коментара:

  1. У нас се шегувах, че 5 човека ядем яйцата по 6 различни начина.
    Но вече се поукротяваме - Мише прояде яйца на очи (не с мляко де)
    Любими обаче си остават бърканите :) с нещо. Най-добре с пресен лук и старец.
    А твоите са примамливо-подканящи и ако нямах идея за вечеря, пак яйца щяхме да ядем :)

    ОтговорИзтриване
  2. :) Вярно сме на една вълна:). Винаги ми е било забавно, когато се случва така, все едно сме се наговорили:). Въпреки, че скоро ядохме яйца, не бих отказала и твоята чинийка, Ил. Много вкусно изглежда и така апетитно поднесена с препечени филийки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат много апетитно - страхотна идея, Илианка,
    чудесни нови предложения в ретро /и не само/стил...
    Прегръдка за теб с пожелания за едно прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
  4. Или,
    имаме кокошки и домашни селски яйца.А моята майка много често ползва яйцата за приготвяне на бърз обяд или вечеря.Най - често бъркани с различни добавки.Какво по - вкусно, по - бързо, а и по - евтино от яйца.Чудесна е и твоята рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...