сряда, 26 юни 2019 г.

Пилешка кавърма върху лаваш


Това е една идея, която ми хрумна съвсем случайно, докато приготвях набързо пилешка кавърма за вечеря. Бях купила лаваш за банички и докато готвех, ми хрумна, че може да се получи чудесно нещо, ако изсипя кавърмата върху лаваша и изпека. Е, разбира се добавих малко сиренца отгоре за разкош. Невероятно се получи, много ни хареса ястието в този вид. Едва ли мога да го нарека пица, но ако на вас ви допада да се нарича пица, нека за по-кратко да го наричаме така.
Идеята е добра, ако ви е останал лаваш и се чудите как по-интересно да го предложите на домочадието. А и съм сигурна, че на децата също много ще им хареса, защото има вид на пица, а лавашът става толкова хрупкав в краищата, че почти никой не би устоял на това изкушение, което на всичкото отгоре има и разтичащи се сирена отгоре.

За да приготвите тази своеобразна пица, първо трябва да направите пилешка кавърма. Рецептата тук е проста, домашна, с малко продукти, бърза и много вкусна.



Продукти за кавърмата:

1 пилешко филе - пеперуда
1 по-голяма глава лук
2 моркова
2-3 чушки
1 настърган домат (около 250г)
1 ч.л. доматено пюре
50 мл червено вино
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
щипка-две захар (на вкус заради доматите)
риган
чубрица
сол

Месото се нарязва на хапки. Ако ще го правите на пица, нарежете го на по-ситно. Ако просто ще приготвяте кавърма, е добре хапките да бъдат около 2 на 2 см. Лукът се реже на полумесеци, морковите на кръгчета, а чушките на по-едри парчета.
Загряват се 3-4 с.л. олио и месото се изпържва в него. Прибавят се зеленчуците и малко сол и се готвят докато поомекнат, като се разбъркват често. Слага се червения пипер, разбърква се и се налива виното. Оставя се да поври на тих огън десетина минути и се добавят настърганите домати, доматеното пюре, захарта и подправките. Ястието се оставя да ври на тих огън, докато изври течността и остане гъсто сосче.



Можете да приключите с готвенето до тук и да се насладите на вкусна пилешка кавърма.
Ако обаче решите да я запечете върху лаваш, първо си подгответе тава, която е необходимо да застелите с хартия за печене за по-лесно изваждане на така наречената пица :)
Хартията може съвсем леко да намажете с мазнина (но и да не я намажете, не е проблем). Върху нея се поставя парче лаваш. Моят лаваш беше доста голям и аз срязах парче, което да се събере в тавата. След това изсипах част от кавърмата, като хубаво намазах със соса.
Отгоре настъргах около 50 грама сирене качота и поръсих с шепа пармезан.
Но дори и да нямате такива сирена, прекрасно ще си подхожда с хубав кашкавал.
Тази красота се пече в загрята фурна до стопяване на сирената.

Да ви е вкусно!






3 коментара:

  1. Страхотна идея, Ил! Винаги съм смятала, че най-интересните ястия се получават ей така, когато си кажеш: а защо пък не! Чудесно ястие, красота, разкош! Да знаеш, че скоро и аз ще го направя! Благодаря! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз ти казах за ястието вече, но и тук да отбележа, че изглежда вкусно, сигурна съм че е и идеята ти е страхотна. Обожавам такива рецепти с история, като онези, световноизвестните, в които някой нещо е забравил или променил и хоп, шедьовър. Поздрави, Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Имам лаваш във фризера и ще се възползвам от твоята идея Или.Страхотна вкусотия се е получила.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...