Тази рецепта за сладки с орехи е проста и възрастна вече. Приготвяла ги е една баба преди 40-50 години, която вече не е между нас, но пък рецептата й попадна при мен и аз реших да ги опитам. Сладките са обикновени, но от тези обикновените, които всъщност са чудно вкусни. Това са старите рецепти. Малко и обикновени продукти, но за сметка на това учудващо вкусни. Обичам да приготвям такива. Хем имаш продуктите и не трябва да ходиш да пазаруваш специално, хем се правят бързо и много лесно. Месиш, оформяш топчета, овалваш в орехи и печеш. Супер просто.
Ако и на вас като на мен хем ви се иска да направите някоя сладка за Коледа, хем нещо не ви се прави нищо, може да опитате тези сладки с орехи. Няма да ви отнемат кой знае колко време и пак ще има доволни :)
Продукти:
За тестото:
2 жълтъка
5 с.л. прясно мляко
125 г краве масло на стайна температура
10 с.л. захар
около 300 г брашно
1 ч.л. амонячна сода
2 ванилии
за овалване:
2 белтъка
1 1/2 ч.ч. счукани орехи
От продуктите за тестото се замесва меко еластично тесто. Не трябва да лепне, трябва да е меко и да се работи леко и лесно с него.
Приготвят се две тави, които се покриват с хартия за печене.
Белтъците се разбиват с вилица.
От тестото се късат парченца, които се оформят на топчета с големина малко повече от лешник и по-малко от орех. Ама как само го обясних :) Топчето се потопява в белтъците и се овалва в орехи. Подреждат се в тавата на не много голямо разстояние една от друга.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до леко зачервяване. Внимавайте да не ги препичате много, за да не прегорят орехите.
Много лесна рецепта Или.Ще ги изпробвам сега по празниците.Обикновено правя в такива случаи бързи и лесни рецепти.
ОтговорИзтриванеПоздрави и весели празници !
Обичам такива рецепти, Илианка - устояли във времето и носещи вкус, семейна топлина и уют.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за чудесната идея, поздрави и най-сърдечни пожелания:
Здрави, светли, мирни и благодатни Рождественски и новогодишни празници!
Интересно, и не се съмнявам - вкусно!
ОтговорИзтриванеТази рецепта я знам от една съседка,от преди 30 години. Казваше се "Таралежки", много е сполучлива, правех я за всяка Нова година. Весели празници! Цвета
ОтговорИзтриванеЗдравейте.Маслото разтопено ли е?
ОтговорИзтриванеМаслото е на стайна температура. Сега ще поправя и горе. Благодаря за въпроса!
ИзтриванеАз също ги правя . Царски бонбони
ОтговорИзтриване