Хумусът е типично ястие за Близкия изток, което основно се приготвя от нахут и сусамов тахан. Към основната рецепта се срещат различни добавки и аз избрах да приготвя хумус с патладжан. Рецептата за хумус се приготвя много лесно и с нея биха се справили и начинаещи в кухнята. Може да се намаже на филийка, да се сложи като сос на фалафел, да се използва като разядка или гарнитура. А на мен много ми харесва да си поръся салатата с него :)
Количествата в рецептата, която ще предложа са ориентировъчни и може да намалите или увеличите нещо според вкуса си (зехтина, чесъна, тахана или лимоновия сок и подправките).
Хумус с патладжан
Продукти:
1 бр патладжан (около 400г)
350 г сварен и отцеден нахут (може и от консерва)
2-3 скилидки чесън
4 с.л. тахан
4 с.л. зехтин
сок от 1/2 лимон
1 к.ч. кимион
черен пипер
за поръсване:
червен пипер
зехтин
магданоз
За приготвянето на хумус с патладжан първо започваме с изпичане на патладжана. Той се измива, надупчва се с дървен шиш на няколко места (иначе понякога гърми във фурната (изпробвано е). Слага се да се пече в згрята фурна на 180 градуса докато омекне хубаво. Изважда се и се поставя в съд с капак, за да се задуши и се обели по-лесно.
Докато патладжанът се пече, нахутът се слага да се отцеди.
Патладжанът се бели и всички продукти се пасират заедно. Ако сметнете, че сместа е прекалено гъста, може да добавите 1-2-3 с.л. от водата на нахута.
Сервира се в подходяща чиния или купичка, като се прави кладенче, което се пълни със зехтин. Отгоре може да се поръси с малко червен пипер и пресен магданоз.
Лично на мен ми е най-вкусен, след като престои поне едно денонощие в хладилника.
Много обичам хумус Ил.Правя го и суров в различни варианти, с кълнове от нахут.А варения може да се разнообрази с различни добавки.Ползвам за целта варена тиква, печени пиперки, сушени домати, лук, чесън, а понякога дори пюре от дюля.С патладжан е прекрасен и много, много вкусен .
ОтговорИзтриванеПоздрави !
И аз много обичам хумус, но с патладжан досега не съм правила. Голям пропуск от моя страна. Непременно ще опитам! Целувки!
ОтговорИзтриванеСтрахотна комбинация на любими продукти, Илианка,
ОтговорИзтриванеизглежда много вкусно и апетитно -
благодаря за чудесната идея!
А днес,честит празник на Въведение Богородично,
с прегръдка и благопожелания за теб и семейството ти!
И аз съм сред обичащите хумус:), а този тук е много апетитен. В първият кадър направо бих топнала една препечена филийка... ако можех:). Поздрави, Или!
ОтговорИзтриване