Тези спагети със сметаново-доматен сос се появиха след като дъщеря ми ми изпрати едно видео за приготвяне на спагети. Е, рецептата, която приготвих няма почти нищо общо с оригинала (освен основата на соса), но все пак ми послужи за идея. Не мога да посоча линк към видеото, тъй като не ползвам Инстаграм, а то е от там.
Пилешкото филе си става много вкусно и можете да си го приготвите и без спагетите, както и някои у нас го хапнаха.
Може би рецептата, която ще напиша, няма да е много кратка, но пък за сметка на това, приготвянето изобщо няма да ви затрудни и да ви отнеме време.
Пиша с уговорката, че сосът се оказа достатъчен за 2/3 пакет спагети. Добре ще бъде и за половин пакет, но за цял ми се струва малко.
Продукти:
2/3 пакет спагети
за соса:
4-5 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. кайенски пипер (лют е, ако не обичате люто, го махнете или намалете)
200 мл течна сметана за готвене
1/2 ч.ч. настърган пармезан
2 с.л. олио
1 с.л. краве масло
сол
пресен магданоз
за пилето:
2 бр пилешки гърди (едно филе пеперуда)
около 1/2 ч.ч. брашно
сол
черен пипер
1 к.л. куркума
2-3 щипки риган
4 яйца
галета
Първата стъпка в рецептата е приготвянето на спагетите. Те се сваряват според указанията на опаковката.
След това се прави подготовка за пилешкото.
Пилешките филета се разрязват на пържолки с дебелина около 7-8 мм. Посоляват се.
Брашното се смесва с черен пипер, куркумата и ригана в една чиния.
Галетата се изсипва в друга чиния.
Две от яйцата се разбиват в подходящ съд, в който могат да се потопят филетата.
Всяко филе се овалва в брашно, топи се хубаво в яйцата и се овалва в галетата. Всички филета се подреждат в голяма чиния или подходяща тавичка, покриват се с найлоново фолио и се прибират за 20 минути в хладилника (или докато им дойде времето).
След като спагетите се сварят, се изсипват в гевгир да се отцедят, като водата, в която са се варили се запазва.
Следва приготвянето на соса.
За целта чесънът се нарязва на ситно и се запържва за не повече от минута в загрятите олио и масло. Към него се прибавя доматеното пюре и кайенския пипер. Разбърква се много хубаво. Излива се сметаната. Разбърква се. Прибавя се пармезана. Опитва се за сол и се посолява, ако е необходимо. към така приготвения сос се наливат 2-3 черпака от водата на спагетите, която заделихме по-нагоре. Разбърква се и в соса се изсипват сварените спагети. Объркват се в соса и, ако е необходимо се прибавя още малко вода от варенето на спагетите. Трябва да се получат сочни, а не сухи спагети, защото после сосът стяга. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.
И за финал - пилешките филета се изваждат от хладилника. Разбиват се останалите две яйца.
Загрява се мазнина, в която да се изпържи месото.
Всяко филе се топи в разбитите яйца и се изпържва до златисто в загрятата мазнина.
Спагетите се сервират в подходяща чиния и върху тях се подреждат нарязани парченца месо.
Интересен сос за спагети Или.Интересна рецепта с пилешко.Благодаря за идеята.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека и спорна нова седмица !
Спорен ден и много прегръдки, Ели!
ИзтриванеНай-хубавите спагети, които съм хапвала.
ОтговорИзтриване