неделя, 28 октомври 2018 г.

Пържен паламуд и картофена салата с едрозърнеста горчица


По принцип много хора твърдят, че паламуд не се пържи. Е да, ама аз го изпържих. И да ви кажа много му отива по този начин. Това си е лично мое мнение. Не ангажирам никого с него. И понеже блогът си е мой Tongue, ще си напиша рецептата. Grin

Идеята видях в една Фейсбук група от г-н  Стоян Иванов. Той беше приготвил пържен паламуд, предварително маринован в ябълков оцет и олио. Идеята много ми хареса и тъкмо три големички екземпляра мръзнеха у нас вече почти месец, реших да ги направя така.
Ето, че сега пиша рецептата за пържен паламуд - одобри се от всички, които го опитаха.
Във варианта на г-н Иванов паламудът се маринова в ябълков оцет и олио в съотношение 50:50. На мен това количество олио ми се стори много и го намалих. Ще напиша какво съм сложила аз, а вие сами може да решите дали да промените нещо.



В тази публикация ще намерите две рецепти - една за рибата и една за картофената салата. Моята приятелка във Фейсбук Цвети Димитрова скоро ми подшушна за подобна салата и аз реших да опитам. Рецепта открих тук, но не я приготвих точно по нея. Ще напиша по-надолу как. Цвети, благодаря ти за споделянето. girl_in_love Тази картофена салата ще се задържи трайно у дома. girl_in_love

Първо пиша за рецептата за паламуд. Продуктите пиша за 3 едри риби. Вие може да прецените и да ги нагодите според количеството риба, което имате.



Продукти:

3 едри черноморски паламуда
80 мл олио
120 мл ябълков оцет
сол

брашно за овалване
олио за пържене

Рибата се нарязва  на шайби. Изчиства се много хубаво и се измива добре. Посолява се. Оцетът и олиото се смесват и се разбъркват. Рибата се полива с тях. Прибира се в хладилник за 2-3 часа, като се разбърква един-два пъти през това време.

След това се изважда и се овалва в брашно. Пържи се от двете страни в загрята мазнина до зачервяване. Не пържете на максимална степен на котлона, за да не изгорите рибата.

Това е. Лесна и вкусна рецепта за пържен паламуд.

Сега за салатата.


750 г картофи
70 мл телешки бульон
2 с.л. олио
1 1/2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. олио
2 с.л. едрозърнеста горчица (може да използвате и друга по ваш вкус)
сол
черен пипер
4-5 стръкчета пресен магданоз

Картофите се сваряват. Обелват се и докато са още топли, се заливат с топлия телешки бульон. Разбъркват се. Олиото, оцетът и горчицата се смесват. Към тях се прибавя сол и черен пипер. Разбъркват се. С тази смес се поливат картофите. Отново се разбърква. Тук е момента да опитата и ако прецените, че картофената салата има нужда от още сол или нещо друго, да добавите. Накрая се слага ситно нарязания пресен магданоз. Салатата се обърква и се прибира да отлежи поне час в хладилник.
По принцип в салатата се слага и нарязан лук, но тъй като аз не съм му фен, го пропуснах.

В сайта, в който гледах рецептата, има и видео в края на публикацията, така че лесно може да видите как се прави салатата  и без моите промени.




8 коментара:

  1. Или,
    всяка риба особено ако е прясна и хубава може да се изпържи вкл. и паламуд.Преди години моят баща ловеше много риба - сафрид, паламуд.Паламудът е хубав осолен, маринован, но и пържен разбира се.А тази салата ме очарова с едрозърнеста горчица и бульон.Обикновено правя картофената салата с мека горчица, ще опитам и твоят начин на приготвяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти :)
      Ще се радвам да опиташ салатата :)
      Поздрав!

      Изтриване
  2. Ил, и аз обичам паламуда пържен, но с оцет и олио досега не съм го мариновала. Следващия път ще го направя. А картофената салата е доста интересна, нея също ще пробвам. Благодаря за рецептите! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва моя вариант, Сонче :)
      Благодаря и аз !
      Гуш!

      Изтриване
  3. Кеф ти риба, кеф ти Паламуд:). За мен Паламуд моля, точно този ако може! Май не съм готвила Паламуд досега. То и за скумрията най-честите обработки са печене на скара или във фурна, ама на нас пържена също ни хареса. Чудесна чинийка, Ил! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, пропуснала си. Прекрасна риба е това. Ако намериш, задължително вземи.

      Изтриване
  4. Илианка, моята леля живее на морето, що пържен паламуд съм изяла като дете... Защо да не се пържи, може би, защото е по-мазна риба? това мариноване с оцета е интересно! Салатата също.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, морски хора твърдят, че паламуд не се пържи. Нарочно съм го написала. Те да си го правят както искат. Аз съм избрала така :)
      Благодаря ти!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...