Оказа се, че имам доста дълго предисловие този път за
баниците и бюреците и затова, ако се интересувате само от рецептата, може да
прескочите моите писания J и директно да слезете надолу към рецептата.
Целта на тази публикация не е да се установи разликата между
баниците и бюреците, нищо че за мен толкова време си остана загадка. Интересно
е как на едно и също нещо (почти) в различните краища на България казваме по
различен начин. И тук нямам предвид например бюреците, които можете да хапнете
в Турция например или другаде в съседство. Там те си се казват бюрек. Интересно
ми е, че в България различни неща могат да се нарекат бюрек, а те са твърде
сходни с баницата, че и с тутманика понякога. Има и рецепти за бюрек с мая, пък
има и такива за тутманик без мая – за справка виж Панагюрски тутманик.
Днешната рецепта например е за бюрек. Обаче този бюрек доста
прилича на наложената дърпана баница, която едната ми баба прави на село.
Разлика има в продуктите за тестото и донякъде в подредбата. И точно това беше
нещото, което ме накара да го направя почти веднага, след като го видях
споделен в една група във Фейсбук. Снимката изглеждаше толкова апетитно, че
честно ви казвам, изобщо не се сдържах. Бях навън, минах през магазина и
напазарувах каквото ми липсваше у нас, прибрах се и веднага го започнах. Мда.
Тестяната страст не ме е напускала, макар и да не показвам много тестени
напоследък.
Преди да напиша рецептата, ми се иска да споделя какво е
важно за мен, за да имам добър краен резултат, когато правите дърпана баница
или пък такъв бюрек.
На първо място това е брашното. Спомням си преди години,
когато на село още мелеха брашно, след като се върнеха от мелницата с новото
брашно, баба веднага правеше баница, за да разбере дали то е достатъчно добро
или ще има да се ядосва с поредния чувал и няма да може да направи свястна
баничка за внуците J
Добре е специално за баница или бюрек да избирате качествено
брашно. Днес на пазара можете да намерите директно брашно за баница, в което
съдържанието на протеин е по-високо и това позволява на тестото да стане
по-еластично и разтегливо. Вярно е, че е малко по-скъпо, но пък по този начин
си спестявате неприятности с дърпането или точенето, особено ако нямате много
опит.
След това идва сиренето. Аз избирам не много солено и не
много мокро сирене. Не е добре, ако има много вода в сиренето, защото рискувате
да остане клисаво вашето печиво. Ако имате такова, оставете го да се поизцеди
от водата няколко часа и тогава го използвайте.
Мазнината може да бъде различна. Едно време едната ми баба, която прави само дърпани баници, използваше само и единствено мас. После спряха да се гледат прасета на село и премина на краве масло, смесено с малко олио. Това препоръчвам и аз. Ароматът, който ще се носи от баничката ви, ако използвате хубаво масло, ще бъде изключителен и неустоим. А иначе може да се използва и маргарин. Само казвам. Всеки си знае за себе си дали да го използва или не.
Мазнината може да бъде различна. Едно време едната ми баба, която прави само дърпани баници, използваше само и единствено мас. После спряха да се гледат прасета на село и премина на краве масло, смесено с малко олио. Това препоръчвам и аз. Ароматът, който ще се носи от баничката ви, ако използвате хубаво масло, ще бъде изключителен и неустоим. А иначе може да се използва и маргарин. Само казвам. Всеки си знае за себе си дали да го използва или не.
И на последно място – най-важното нещо, което ви е
необходимо, за да направите идеалната баница или бюрек – това е желанието.
Приготвянето на такива печива е магия и без желание и любов, няма да се получи
добър резултат.
Стана доста дълго, дори не знам кога го написах целия този
текст.
Продукти:
около 1 кг брашно (на мен ми отиде почти целия килограм, без
2 шепи)
250 мл хладко прясно мляко
250 мл хладка вода
1 яйце
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
125 г краве масло
5 с.л. олио
около 400 г сирене
Брашното се пресява и в него се прави кладенче.Изсипват се
хладкото прясно мляко, водата, яйцето, олиото, солта и захарта. Замесва се меко
и нелепнещо тесто. Може да не ви отиде
цялото брашно – както при мен, а е възможно и да използвате малко повече от
килограм. Зависи от самото брашно.
Тестото се оформя на топка и се намазва с 1 с.л. олио.
Покрива се с чиста кърпа и се оставя да почине 30 минути. След това се разделя
на 21 сравнително еднакви части, които се оформят на топчета.
Маслото се смесва с олиото и се разтопява. Ако топите маслото
в микровълнова, имайте предвид, че е възможно да гръмне (не се смейте, личен
опит споделям), така че го наглеждайте и го сложете на по-ниска температура.
Най-добре си го стопете на котлона, за да нямате разправии после J
Всяко топче се намазва с разтопено масло, покриват се и се
оставят да постоят още 15 минути. През това време тавата за печене (с диаметър
28 см) също се намазва с масло и се прибира в хладилника, за да стегне маслото
и да не се събира бюрека в тавата.
За разлика от наложената баница, която баба прави, тук
корите се дърпат на добре намазнена повърхност, а не директно в тавата. Затова
ви е необходима намаслена повърхност за дърпане.
Взима се едно топче и се потапя в разтопеното масло.
Гледайте мазнината ви да е топличка постоянно. Ако изстине, леко затоплете
отново.
Топчето внимателно се раздърпва с ръце върху намазнения
плот. Може в началото да използвате точилка, ако така ви е по-лeсно, но аз ги
дърпах директно без точене. Ако ползвате точилка, разточете на кръгла питка с
диаметър около 15 см и след това започвате да дърпате, докато се получи кора с
диаметър колкото диаметъра на тавата. Внимателно преместете готовата кора в
тавата. И понеже маслото е стегнало, няма да има опасност тя да се събере.
Взимате второ топче, потапяте в топлата мазнина и тъй като
след като го извадите от мазнината, то ще тече, най-добре е да накапете с
излишната мазнина предната кора, която вече сте поставили в тавата. След това
го раздърпвате и го поставяте върху първата кора. Така се постъпва и с
останалите топчета тесто, като след
всеки 3 кори от тестото поръсвате със сирене.
И понеже първата кората, която ще поставите върху сиренето
може да ви се окаже проблемна, по-добре я раздърпайте с около 1 см по-широка от
диаметъра на тавата. А по-горните кори задължително ще трябва да са по-големи,
тъй като бюрекът се издува от сиренето.
Бюрекът се завършва с 3 кори и най-отгоре се намазва с
останалата мазнина. Гледайте да имате поне 2 с.л. от нея за намазване. Ако не
ви остане, разтопете малко масло и намажете.
Така приготвения бюрек се пече в загрята фурна на 190
градуса до готовност. За да избегнете препичане отгоре, след като леко се
зачерви отгоре, покрийте с хартия и продължете печенето така. Пече се докато
хубаво се зачерви – при мен около 50 минути.
След като се извади, бюрекът се поръсва с вода и се покрива
с чиста кърпа. Оставя се да постои поне 15 минути, преди да се разреже.
Има невероятно хрупкави корички и е чудесен. А дали ще го
консумирате с айрян, с чай или дори с компот, вие избирате J
Да ви е сладко!
Да ви е сладко!
По идея от тук и госпожа Таня Иванова.
Много апетитно изглежда,Ил!
ОтговорИзтриванеАко се поставят в мазнината всички топчета,
както при панагюрския няма ли по-лесно да се дърпат?
Не дърпам всеки ден, та затова питам :)
Гуш!
Благодаря, Дани! :)
ИзтриванеАз следвах технологията, която видях. Но тестото е много еластично и не съм срещнала никакво затруднение с дърпането. А техниката се използва и при баницата на баба. Тя също топи в мазнината и тогава дърпа.
Два пъти гуш и цун!
Ил, чудесно предложение и сигурна съм много вкусно.
ОтговорИзтриванеКомплименти!
Спорна седмица!
Благодаря, Норче!
ИзтриванеГуш и за теб!
Правилно си видяла, Стели :)
ОтговорИзтриванеНе ти е нужна :)
Или,
ОтговорИзтриванемного отдавна не съм правила дърпана баница или бюрек.Но баба ми преди години точеше и дърпаше баници.Аз обикновено по празници правя подобни изискващи повечко време рецепти.Чудесен е бюрека, изглежда много вкусен и красив.
Поздрави !
Благодаря, Ели! Вярно е, че отнема повече време, но пък си заслужава.
ИзтриванеНаистина е много вкусен :)
Ей тъй като видя тесто и ми омекват краката :))
ОтговорИзтриванеРазкошно предложение, Ил! Ще те черпя айрян :) Ти почерпи с бюрек.
Никви грижи нямаш, Даре :)
ИзтриванеИмаме сделка!
:*
ОтговорИзтриванеИлиана, с удоволствие прочетох целия текст, дори си го препрочетох няколко пъти. Много благодаря за изчерпателното обяснение, аз така и не се научих да точа перфектно корите, така, както ги правеше моят баба. Сега се надявам, с твоите насоки, да успея да се доближа до тях. А за твоя бюрек просто нямам думи, толкова апетитен и прекрасен Е, за вкуса му мога единствено да преглъщам шумно и да плакна очите. Чудесна си, както винаги! Целувки!
ОтговорИзтриванеИ аз ще повторя Сончето - прекрасно просто!
ОтговорИзтриванеНепременно ще опитам, няма как!