четвъртък, 6 септември 2018 г.

Гръцка мусака



Приготвих тази рецепта за гръцка мусака по желание на един специален почитател на блога :)
Не знам защо съм отлагала до сега да направя гръцка мусака, но ето я. Идва. Специално за една прекрасна дама!
Може би голяма част от вас знаят какво представлява гръцката мусака. Но все пак ще кажа и аз две-ти думи :)
Гръцката мусака се приготвя задължително с патладжани, които са нарязани на филийки. В нея може да се сложат и картофи, и тиквички, но не е задължително. Можете да я приготвите и само с патладжани. За днешната рецепта аз избрах да добавя и картофи. Друго много характерно нещо е, че патладжаните и картофите (и тиквичките) не се слагат сурови, а предварително се изпържват (може и да се изпекат). Е, срещала съм вариант и със сурови зеленчуци, но не е автентичния. Мусаката се подрежда на пластове, а не се омесва като в нашата си мусака и между тях се ръси сирене - кефалотири в Гърция, но може да се замени с пармезан много успешно, а знаете - пармезан има почти във всеки уважаващ себе си магазин у нас :)
И последното, което имам да кажа е, че обикновено за заливка се приготвя сос бешамел, като има различни варианти на соса - някои го предлагат с яйца, други само с жълтъци, а в трети вариант може да срещнете пак с добавка на сирене кефалотири, а дори и с крема сирене. 
Всъщност това си е една домашна рецепта и има много варианти за приготвянето й.
Хм, май написах повече от две-три думи...

Няма повече да плямпам. Ето как аз избрах да приготвя тази рецепта.

Излъгах, сетих се още нещо. Гръцката мусака се приготвя бавно. Ако сте добре организирани и чевръсти, три часа трябва да ви стигнат. И... само да си знаете, цапат се много съдове :D




Продукти за 8 порции:

около 1,200 кг патладжани
около 800 г картофи
1 голяма глава лук
5-6 скилидки чесън
800 г кайма (обикновено се използва телешка, моята е домашна смес)
около 500 г домати
1 с.л. доматено пюре
100 мл бяло вино (има и рецепти с червено, така че можете да замените)
1 ч.л. захар
1 к.л. канела (може и малко повече, ако смятате, че ще ви се хареса)
1-2 гвоздейчета карамфил
1 дафиново листо
1 равна с.л. риган
1/2 ч.л. смлян кимион
черен пипер
сол

50  г кефалотири или пармезан

За соса:
800 мл прясно мляко
50 г краве масло
70 г брашно
2 жълтъка
50 г кефалотири или пармезан
сол
1 щипка индийско орехче
бял пипер

И така. Първо ви съветвам да започнете с патладжаните. Измиват се и се нарязват на дълги ленти или шайби с дебелина около 5-6 мм. Посоляват се и се оставят поне 30 минути да си пуснат горчилката. 
През това време се захващаме с приготвянето на плънката с кайма. 
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Доматите се настъргват или се използват такива от консерва.  В 2-3 с.л. сгорещен зехтин се изсипва лука и се пържи докато омекне. Прибавя се каймата, като се разбърква хубаво, така че да стане на трохи. Задушава се 5-6 минути, като се разбърква. Изсипва се бялото вино. Прибавят се доматите, захарта, дафиновия лист, канелата, чесъна и доматеното пюре. Посолява се и се разбърква. Оставя се да къкри на тих огън, като се разбърква периодично. Готви се, докато остане на мазнина. Накрая се слагат подправките - риган, кимион и черен пипер. Отмества се от огъня и се оставя на топло.
Патладжаните се измиват и подсушават. Може да ги изпържите за кратко, а може и да ги изпечете. Тава се застила с хартия за печене и се намазва леко със зехтин. Подреждат се патладжани не един ред и се поливат малко със зехтин. Пекат се в загряна фурна до полуготовност. Аз ги изпекох на два пъти. 
Картофите се нарязват на филийки. Може да използвате сварени картофи, но аз предпочетох да ги запържа леко  по минута-две от всяка страна. 

Накрая се прави бешамела.
Маслото се разтопява. Изсипва се брашното и се разбърква с телена бъркалка около 30 секунди. Постепенно се налива хладкото мляко и се бърка хубаво, докато се сгъсти и стане идеално гладък. Отмества се от огъня и към него се прибавят жълтъците, сиренето и подправките. Разбърква се много добре.

И сега следва сглобяването.




Тавата за печене се намазва много леко със зехтин. Отгоре се подреждат картофите на един ред. Върху тях се слагат половината от патладжаните. Поръсва се със сирене - кефалотири или пармезан (около 25 г). Отгоре се изсипва цялото количество кайма. Покрива се с останалите патладжани, поръсват се другите 25 г кефалотири или пармезан и се изсипва бешамела, като се заглажда хубаво.

Пече се в загряна фурна на 180 градуса докато се зачерви добре. 

Преди да се резреже, е необходимо да изчакате около половин час, за да не се разтече соса :)

Поръсва се хубаво с магданоз.


9 коментара:

  1. Или,
    не съм правила гръцка мусака, но знам рецептата за нея.Има различни варианти наистина, но основно се прави с патладжани.Малко по - тежка за консумация е от нашенската типична мусака, но си е наистина вкусна.Чудесен е и твоят избор за приготвяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно предложение, Илианка -
    бавно, но доказано вкусно и ароматно ястие,
    наистина в различни варианти, твоят изглежда страхотно...
    Благодаря, сърдечни поздрави за теб и хубави септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Септемврийски поздрав от Ловеч :)
      Благодаря ти, Дианка!

      Изтриване
  3. Е, не мога да кажа нищо друго, освен УАУ! Колкото и да се тупаме в гърдите , мусаката си е гръцко ястие в оригинален вариант. Благодаря, че се отзова толкова бързо и сподели рецептата. А на специалната дама специални поздрави, затова че те подтикна да я направиш 😊. Откога чаках тази рецепта, излязла от твоите ръце, да й се насладя в българска изработка! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, къде я коментирах тази мусака? знам, че я гледах и преглъщах и писах:), ама явно не е тук:) Нищо де, ще си го причиня пак, това с преглъщането. Или, поздравявам те за публикацията, това не е просто рецепта, а чудесно и изпълнено със съдържание и красиви снимки четиво. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Във Фейса писа, Кате :)
      Но аз и тук ще ти благодаря!
      Много щастлива ме направиха думите ти :)
      Благодаря!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...