Салтимбока е ястие от италианската кухня, което традиционно се приготвя с телешко месо, но то успешно може да бъде заменено със свинско, с пилешко, с пуешко, а дори и с риба.
Характерното в рецептата за салтимбока е, че в нея присъстват прошуто и салвия. И независимо какъв точно вариант за приготвяне ще изберете, на практика технологията е почти една и съща. Е, има малко вариации и по тази тема. Например може да срещнете рецепти, в които месото е обвито цялото в прошуто, има и такива (като моята), в които прошуто се поставя върху месото. Салвията може да е между месото и прошутото, а може и най-отгоре. Може да има лимон, а може и без него. Има рецепти с брашно и такива без... Може да се изпълнят на тиган, а и на фурна също стават, дори и на барбекю. Може да се направи с вино Марсала, но може и с бяло вино.
Аз избрах да приготвя рецептата по най-прост начин. Всъщност изобщо не бях планирала да правя такова нещо, но наличието на салвия в двора на село ме провокира и набързо се организирах. За добавка приготвих пюре от картофи и моркови и пюре от грах с мента.
Ето и моят вариант на тема Свинско Салтимбока.
Продукти:
около 600 г свинско филе
прошуто - толкова резени, на колкото парчета ще разрежете месото
същия брой листа салвия + още 3-4
1 пълна с.л. краве масло
2-3 с.л. зехтин
100 мл бяло вино
1 с.л. коняк
около 50 мл месен бульон
брашно за овалване
сол
черен пипер
Свинското филе се нарязва на филийки с дебелина около 1 см. Изтънява се под свежо фолио до около 5 мм. Подправя се със сол и черен пипер.
Върху всяко парче месо се слага парче прошуто и листенце салвия. Забожда се с клечка за зъби.
Зехтинът се загрява заедно с маслото. Всяко парче се овалва хубаво в брашно, като излишното се изтупва. Допълнителните 3-4 листа салвия се поставят в тигана, за да овкусят мазнината. Месото се постява в тигана първо от страната с прошутото и се пържи по 2-3 минути от всяка страна.
Излива се виното заедно с коняка и бульона и се оставя да къкри на слаб огън докато сосът се редуцира повече от половината.
И това е. Свинско Салтимбока е готово.
Тук трябва да кажа, че месото не ми се събра в най-големия тиган и аз го разделих на две. Приготвих го в два тигана на два котлона едновременно, като всеки тиган получи по 100 мл вино и 50 мл бульон.
Както казах, аз избрах да сервирам с два вина пюре. Едното е от картофи и моркови - като това, но без топеното сирене.
А другото - от грах и мента.
Ето какво ви е нужно:
1 пакет замразен грах
1 пълна с.л. с връх краве масло
1-2 с.л. течна готварска сметана
3-4 листенца мента (може и повече - въпрос на вкус)
щипка сол
черен пипер
Грахът се сварява в подсолена вода, докато омекне добре. Смила се в блендер заедно с маслото, ментата и сметаната. Накрая се подправя с мъничко червен пипер.
Характерното в рецептата за салтимбока е, че в нея присъстват прошуто и салвия. И независимо какъв точно вариант за приготвяне ще изберете, на практика технологията е почти една и съща. Е, има малко вариации и по тази тема. Например може да срещнете рецепти, в които месото е обвито цялото в прошуто, има и такива (като моята), в които прошуто се поставя върху месото. Салвията може да е между месото и прошутото, а може и най-отгоре. Може да има лимон, а може и без него. Има рецепти с брашно и такива без... Може да се изпълнят на тиган, а и на фурна също стават, дори и на барбекю. Може да се направи с вино Марсала, но може и с бяло вино.
Аз избрах да приготвя рецептата по най-прост начин. Всъщност изобщо не бях планирала да правя такова нещо, но наличието на салвия в двора на село ме провокира и набързо се организирах. За добавка приготвих пюре от картофи и моркови и пюре от грах с мента.
Ето и моят вариант на тема Свинско Салтимбока.
Продукти:
около 600 г свинско филе
прошуто - толкова резени, на колкото парчета ще разрежете месото
същия брой листа салвия + още 3-4
1 пълна с.л. краве масло
2-3 с.л. зехтин
100 мл бяло вино
1 с.л. коняк
около 50 мл месен бульон
брашно за овалване
сол
черен пипер
Свинското филе се нарязва на филийки с дебелина около 1 см. Изтънява се под свежо фолио до около 5 мм. Подправя се със сол и черен пипер.
Върху всяко парче месо се слага парче прошуто и листенце салвия. Забожда се с клечка за зъби.
Зехтинът се загрява заедно с маслото. Всяко парче се овалва хубаво в брашно, като излишното се изтупва. Допълнителните 3-4 листа салвия се поставят в тигана, за да овкусят мазнината. Месото се постява в тигана първо от страната с прошутото и се пържи по 2-3 минути от всяка страна.
Излива се виното заедно с коняка и бульона и се оставя да къкри на слаб огън докато сосът се редуцира повече от половината.
И това е. Свинско Салтимбока е готово.
Тук трябва да кажа, че месото не ми се събра в най-големия тиган и аз го разделих на две. Приготвих го в два тигана на два котлона едновременно, като всеки тиган получи по 100 мл вино и 50 мл бульон.
Както казах, аз избрах да сервирам с два вина пюре. Едното е от картофи и моркови - като това, но без топеното сирене.
А другото - от грах и мента.
Ето какво ви е нужно:
1 пакет замразен грах
1 пълна с.л. с връх краве масло
1-2 с.л. течна готварска сметана
3-4 листенца мента (може и повече - въпрос на вкус)
щипка сол
черен пипер
Грахът се сварява в подсолена вода, докато омекне добре. Смила се в блендер заедно с маслото, ментата и сметаната. Накрая се подправя с мъничко червен пипер.
Разкош! Толкова апетитно си го снимала, така красиво си го поднесла, чудесна гарнитура си му подбрала. Поздрави, Или!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
ИзтриванеПрегръдка топла за теб!
Е, направо се окапах тука!
ОтговорИзтриване