понеделник, 24 септември 2018 г.

Свинско Салтимбока

Салтимбока е ястие от италианската кухня, което традиционно се приготвя с телешко месо, но то успешно може да бъде заменено със свинско, с пилешко, с пуешко, а дори и с риба.
Характерното в рецептата за салтимбока е, че в нея присъстват прошуто и салвия. И независимо какъв точно вариант за приготвяне ще изберете, на практика технологията е почти една и съща. Е, има малко вариации и по тази тема. Например може да срещнете рецепти, в които месото е обвито цялото в прошуто, има и такива (като моята), в които прошуто се поставя върху месото. Салвията може да е между месото и прошутото, а може и най-отгоре. Може да има лимон, а може и без него. Има рецепти с брашно и такива без... Може да се изпълнят на тиган, а и на фурна също стават, дори и на барбекю. Може да се направи с вино Марсала, но може и с бяло вино.

Аз избрах да приготвя рецептата по най-прост начин. Всъщност изобщо не бях планирала да правя такова нещо, но наличието на салвия в двора на село ме провокира и набързо се организирах. За добавка приготвих пюре от картофи и моркови и пюре от грах с мента.

Ето и моят вариант на тема Свинско Салтимбока.

Продукти:

около 600 г свинско филе
прошуто - толкова резени, на колкото парчета ще разрежете месото
същия брой листа салвия + още 3-4
1 пълна с.л. краве масло
2-3 с.л. зехтин
100 мл бяло вино
1 с.л. коняк
около 50 мл месен бульон
брашно за овалване
сол
черен пипер

Свинското филе се нарязва на филийки с дебелина около 1 см. Изтънява се под свежо фолио до около 5 мм. Подправя се със сол и черен пипер.
Върху всяко парче месо се слага парче прошуто и листенце салвия. Забожда се с клечка за зъби.


Зехтинът се загрява заедно с маслото. Всяко парче се овалва хубаво в брашно, като излишното се изтупва. Допълнителните 3-4 листа салвия се поставят в тигана, за да овкусят мазнината.  Месото се постява в тигана първо от страната с прошутото и се пържи по 2-3 минути от всяка страна.
Излива се виното заедно с коняка и бульона и се оставя да къкри на слаб огън докато сосът се редуцира повече от половината.
И това е. Свинско Салтимбока е готово.

Тук трябва да кажа, че месото не ми се събра в най-големия тиган и аз го разделих на две. Приготвих го в два тигана на два котлона едновременно, като всеки тиган получи по 100 мл вино и 50 мл бульон.

Както казах, аз избрах да сервирам с два вина пюре. Едното е от картофи и моркови - като това, но без топеното сирене.

А другото - от грах и мента.

Ето какво ви е нужно:

1 пакет замразен грах
1 пълна с.л. с връх краве масло
1-2 с.л. течна готварска сметана
3-4 листенца мента (може и повече - въпрос на вкус)
щипка сол
черен пипер

Грахът се сварява в подсолена вода, докато омекне добре. Смила се в блендер заедно с маслото, ментата и сметаната. Накрая се подправя с мъничко червен пипер.


3 коментара:

  1. Разкош! Толкова апетитно си го снимала, така красиво си го поднесла, чудесна гарнитура си му подбрала. Поздрави, Или!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...