Ирландски соден хляб е изключително лесен за приготвяне и много бърз домашен хляб. Може да го приготвите в спешни случаи или просто защото искате да си направите хляб. За моя изненада се одобри от всички, които го опитаха и се унищожи за отрицателно време.
Рецептата се изпълнява добре и с брашно от лимец, с ръжено или с пълнозърнесто брашно, макар и да не бухва толкова. Възможно е и да се направи комбинация от два вида брашно. Въпрос на вкус и предпочитание.Също така по принцип се приготвя с мътеница, но тъй като аз нямам, избрах да го направя във вариант с кисело мляко.
Продукти:
5 ч.ч брашно
2 ч.ч кисело мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 1/2 ч.л. сода
Брашното се пресява и се смесва със захарта и солта. Содата се слага в киселото мляко и се разбърква, за да шупне. Излива се в брашното и се меси тесто. Не се изисква много месене, само колкото да се оформи тестото. Възможно е да се получи доста лепкаво. Не добавяйте повече брашно.
Тестото се оформя на топка и се слага в застлана с хартия за печене тава. Върху така приготвения хляб се правят разрези на кръст с остър нож.
Слага се да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пече се до готовност. Ако е необходимо, за да не прегаря отгоре, след като се запече леко, може градусите да се намалят на 180 и да се покрие с хартия.
Може да се консумира и топъл, и охладен. Но ако е топъл, по-добре го разчупете, а не го режете.
Нещо не се разбирам със содените солени теста :) Все имам чувството, че ми мирише на сода. Преди години по Юлка се бях подмамила да правя ирландски соден хляб и така се случи, че тогава не го и опитах.... и не повторих. Тези дни имам да приключа едно лилаво пюре и май ще взема да пробвам пак :) Много изкушаващ е твоя с парче сирене, горздето и доматче :) мммммм навява ми на топлинка и есен.
ОтговорИзтриванеУф, и аз нещо не се разбирам с тях, т.е. обичам, мама ги приготвя чудесно, но при мен не се надуват достатъчно, абе стават тежки и сбити и това си е...
ИзтриванеНо ще опитам и тази рецепта, твоя изглежда чудно!
Обожавам содени питки - това предложение ме изкушава,
ОтговорИзтриванеа и твоят хляб изглажда неустоимо вкусен и апетитен...
Благодаря за страхотната идея и голяма прегръдка за теб!
И аз имам една рецепта за ирландски соден хляб, подобна е и наистина оригинална.Но не съм я пробвала.Чудесно изглежда и твоят хляб Или.
ОтговорИзтриванеПоздрави !