петък, 18 август 2017 г.

Чесново хлебче със сирена


Този тип чесново хлебче стана известно още преди много години в нета. Виждала съм различни начини за приготвянето му, но досега не съм изявявала желание да го правя, въпреки всичките положителни коментари, които съм чела. ГРЕШКА! И то голяма! Добре, че беше Никол, да види някъде видео за приготвяне на нещо подобно, че да ме помоли да го направя...
Това чесново хлебче със сирена тук е пълна импровизация, защото не отговаря на нито една рецепта, която съм изгледала или прочела.
По желание на Никол обогатихме рецептата с бяло саламурено сирене и с топено сирене, освен задължителния кашкавал. Така че, ако решите да пробвате нещо подобно, трябва да знаете, че няма нищо задължително. Всичко е препоръчително. Сложете това, което обичате вие. Дори и нещо месно например - според мен би вървял бекон, прошуто, шунка и т.н. А вместо кашкавал, можете да сложите нещо друго, което се топи добре - моцарела или друг вид любимо сирене.
Важното е да има пълнеж - колкото повече, толкова повече :) Нали знаете Мечо Пух <3 p="">А ако знаете само какви хрупкави и невероятно вкусни маслени корички се получават... Ммм, уникално просто!
Няма да плямпам повече, минавам към рецептата.

Уточнявам само, че съм използвала голям бял хляб и пиша количествата, които са ми отишли за него. Няма причина, поради която да не можете да направите по-малко хлебче или питка, така че си намалете количествата пълнеж.




Продукти:

1 цял хляб (700 г)
125 г краве масло
4-5 скилидки чесън
няколко клончета магданоз
сол
2 с.л. сусам

около 300 г кашкавал
около 150 г краве сирене
2-3 триъгълничета топено сирене

Хлябът се разрязва напречно на филийки, като се внимава да не се разреже до долу. След това се нарязва в обратната посока, така че да се образуват квадратчета. Моят хляб беше много пресен, даже топъл и се режеше сравнително трудно, защото беше много мек. Затова квадратчетата ми са малко по-големи, отколкото ми се искаше, но пък вкусът в никой случай не пострада от това :)
Маслото се стопява и към него се прибавя счукания чесън, заедно с щипка сол и ситно нарязания магданоз. В тази смес можете да добавите и други подправки, в зависимост от вашия вкус. Кашкавалът се настъргва на едро ренде, кравето сирене се нарязва на малки резенчета, които да могат да се подредят в прорезите, топеното сирене също се нарязва, но по-ситно.
С половината от чесновата смес се заливат внимателно прорезите на хляба. Подреждат се в процепите кравето и топеното сирене, като се бутат по-надолу. Отгоре се слага във всеки процеп настърган кашкавал, като се стараете всичко да отива вътре в хляба и отгоре да няма кашкавал. Сусамът се прибавя към останалата чеснова смес и се разбърква. С нея внимателно се залива хлебчето отгоре и ако е нужно се намазва с четка, за да може добре да не омажат коричките.
Така приготвеното хлебче се увива във фолио. Аз сложих един лист отдолу, като му направих борд и покрих отгоре с друг лист. Слага се да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути, изважда се, махва се горното фолио и се връща във фурната да хване хубав загар. Печете толкова, колкото обичате да ви е препечена коричката. Ние харесваме по-препечен хляб, затова и този на снимката има сериозен тен :)




4 коментара:

  1. Илианка, перфектен загар си докарала, вкуса и аромата няма да коментирам, те се усещат и през монитора :)!! След като отчиташ като ГОЛЯМА грешка закъснялото приготвяне на това хлебче веднага се заемам и аз да поправя моята (и аз като теб все го гледах).
    Поздрави, миличка и прекрасни почивни дни!!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    правила съм подобно хлебче, во с друг пълнеж - песто, различни продукти според наличността.Много лесно е, много красиво и вкусно става.Твоето също е прекрасно.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета :)
    Хлебчето наистина е чудесно и търпи различни вариации. За 3 дни го правих два пъти, а сигурна съм, ще има и още много.
    Поздрави и прегръдки на вас!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...