понеделник, 5 юни 2017 г.

Тиквички с ориз на фурна

Вече сме в любимия ми сезон на вкусни плодове и зеленчуци. Макар че в наши дни можеш да си купиш по всяко време почти всичко, каквото ти се прииска, вкусът на зеленчуците в сезона си е друг. А тиквичките в частност много ги обичам в най-различни варианти. Пълнени, пържени, печени, на мусака, с ориз... в сос за спагети, на супа, на кюфтета и още какво ли не.
Тиквичките с ориз са си класика в нашата кухня. Можете да изберете как да ги сготвите - на фурна или на котлон. В случая аз ви предлагам мързеливия вариант на фурна. Тиквичките с ориз са леко постно ястие, което разбира се, можете да поднесете и като гарнитура на месоядните по-добри половинки :)
А рецептата за тиквички с ориз на фурна е изключително лесна и бърза!

Продукти:

2 тиквички
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 морков
1 чушка (по желание)
4-5 клонки копър
черен пипер
3 ч.ч. зеленчуков бульон или вода
4-5 с.л. олио или зехтин
сол

 
Лукът, чушката и морковът се нарязват и се задушават в голям тиган  в мазнината с 1 с.л. вода около 3-4 минути. Изсипват се нарязаните на кубчета тиквички и се готви още около 3-4 минути. Изсипва се и измитият оризът и готвенето продължава, докато си промени цвета. Добавя се ситно нарязания чесън. Тиганът се отмества от огъня и се добавят солта (малко, ако слагате бульон), черния пипер и нарязания копър. Разбърква се и се изсипва в тавата, в която ще се пече.


 Ястието се залива с бульона или водата и се слага да се пече на 180 градуса. Ако използвате керамична тава, най-добре е да го  сложите без предварително да загрявате фурната, за да не се спука тавата. Ако използвате друга тава, загрейте фурната на 180 градуса и печете до готовност и докато всичката вода се изпари.


Готовото ястие от тиквички с ориз на фурна  можете да поднесете с кисело мляко.



5 коментара:

  1. Или,
    чудесно и много вкусно, любимо постно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. И кашкавалки, и тиквички с ориз -
    страхотни предложения и по мой вкус, Илианка.
    Благодаря, поздрави и прекрасни юнски дни!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм на вълна тиквички тези дни, обрах на село корените :) но освен на салата и на крем-супа, вече отказват да ги ядат. А така обичам тиквички с ориз. Дали да не мина с голямата лъжица при теб :)

    ОтговорИзтриване
  4. Тази апетитна чинийка е само за мен!
    Аз пък тези дни мусака с тиквички правих!

    ОтговорИзтриване
  5. Мусака, пълнени тиквички, тиквички с ориз и какво ли още не с тиквички ни очаква цяло лято :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...