понеделник, 12 юни 2017 г.

Каша от пресен лук и яйца

Една хапка от тази каша от зелен лук и яйца и се пренасяте в двора на баба... Усещате песента на птичките, аромата на цъфналите цветя и се завръщате в прекрасните и безгрижни дни на детството.
Зелен лук и яйца можете да си приготвите и в други варианти, но днес се спрях на този и да ви кажа, препоръчвам го. Приготвя се много, много лесно и доста бързо.  Продуктите се обикновени и особено през пролетта често са налични в почти всеки дом :) Може да спаси едно хапване или пък да предложите като гарнитура към някакво месо.

Продукти:

2-3 връзки зелен лук
6 яйца
3 равни с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
400 мл топла вода
2-3 щипки чубрица
4 листа пресен девесил (зависи и от размера на листата и вашия вкус - може и повече или по-малко)
пресен магданоз
сол
черен пипер


Зеленият лук се почиства, измива и нарязва на не много ситно. Може да нарежете на парченца с дължина около 1 см. Загряват се 3-4 с.л. олио и в него се сипва лука. Прибавят се 2 с.л. вода и лукът се задушава докато омекне добре и остане на мазнина. Сипва се брашното и се разбърква хубаво, докато брашното леко си промени цвета. Може да прибавите направо препечено брашно, ако имате предварително приготвено такова.
Добавя се червения пипер и се налива водата. Посолява се и се добавя чубрицата. Оставя се да поври 3-4 минути. Яйцата се счупват в купа и съвсем леко се разбъркват с тел или вилица, без да се смесват белтъка и жълтъка. Изсипват се във врящата смес и се разбъркват. Готви се до готовност на яйцата, като се разбърква, за да не залепнат.
Подправя се с черен пипер и още сол, ако е необходимо и се поръсва със ситно нарязаните девесил и магданоз.
Лично за мен девесилът заема много важно място в тази рецепта и без него вкусът на кашата няма да е толкова добър, така че препоръчвам да не го пропускате. Не, че няма да стане вкусна и без него, но все пак :)


8 коментара:

  1. Как се смесват яйцата без да се смесват белтъка и жълтъка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбърквате съвсем леко - за да се спукат жълтъците, но без да разбивате като за кекс например. Да стои отчетлива разликата между белтък и жълтък.

      Изтриване
  2. Оле, каква вкусотия и снимки. Или!!! Вярно някои рецепти пренасят в детството...Поздрави, изкусителке!

    ОтговорИзтриване
  3. Ееее, точно такова нещо никога не съм хапвала, моята баба правеше каша от киселец и праз лук, пуснала съм рецепта.
    Много благодаря, Илианка за този спомен и рецепта, непременно ще направя това още тези дни!
    Прегръдка, виж си скайпа!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, момичета :)
    Лесно и вкусничко е :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама не видя скайпа:))

      Изтриване
    2. Хи, пак аз, всъщност влязох да кажа, че приготвих кашата, ама от жегата не мога да мисля:)
      Получи ми се леко безвкусна, и както каза дъщерята удря на брашно, та причини - или съм сложила повече брашно, но пък по-рядка ми стана, или не го запържих достатъчно, ще опитам пак, но ти ако се сетиш ми свирни и за друга възможна причина причина:))

      Изтриване
    3. Ох, Веси, не помня откога не съм влизала в скайп. Извинявай...
      Колкото до кашата-ами то си е каша с брашно. Нормално е да има леко брашнян вкус. Може да си го запържила по-малко, наистина. Не се сещам друга причина. Ама и моят мозък е сварен. Нито ми се готви, нито ми се прави нещо друго...

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...