вторник, 26 юли 2016 г.

Любимото ми тесто за пица



Това е моето тесто за пица. През времето съм опитвала различни рецепти за тесто, но тази си остана фаворит. Продуктите са малко, няма яйца и мляко. Просто вода, зехтин или олио, сол и малко захар. Преди години приготвях пицата само в тава - тестото се разстила чудесно, без да се събира ( с помощта на намазани с олио/зехтин ръце). После открих печенето върху обърната тава и нещата коренно се промениха. Вече у дома искат пица само по този начин. 






























Продукти:

250 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (7г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4-5 с.л. зехтин или олио
около 400-500 г брашно

Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. Това тесто е достатъчно за две големи тави пица или няколко по-малки (зависи от размера). Когато втаса, ръцете се намазват с мазнина и се взима половината тесто. Поставя се в намаслена тава и внимателно се разстила с ръце на тънко. Пицата се гарнира с продукти по желание.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса.








 За другия начин на изпичане: Във фурната се поставя по-стара тава, като се обръща с дъното нагоре. Фурната се загрява на 180 градуса. Взима се топка тесто, и се слага върху поръсена с малко брашно хартия за печене. Разточва се на кръг с дебелина каквато ви е по вкуса. Отгоре се гарнира с продукти по желание. Премества се заедно с хартията внимателно върху загрятото дъно на тавата. Пече се до готовност.

Това е. Става много бързо и е гарантирано вкусна!



11 коментара:

  1. Или,
    и аз правя пицата по този начин - без яйца и мляко.Но понякога ползвам газирана вода или бира.А знам,че така върху обърната тава или най - добре плоча става много хубава пица.Аз предварително запичам малко тестото, след това подреждам продуктите отгоре.Така тестото става изпечено и хрупкаво, не е глетаво и тестяно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитвала съм други рецепти за тесто с газирана вода и бира, Ели, но за пица не съм. Благодаря за идеята!
      Знам за начина с леко запичане на тестото предварително и мислех този път да пробвам, но... направо забравих :D

      Изтриване
  2. Обичам пица, а твоите са неустоимо апетитни, Илианка,
    страхотна рецепта и технология за изпичане...
    Благодаря ти, поздрави за теб и усмихнати летни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Или, тези пици не трябваше да ги виждам точно сега:))) изглеждат страхотно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечен поздрав и за теб, Кате :)

      Изтриване
  4. Интересна технология за изпичане на пицата. Ще опитам. Наистина човек докато е жив, все научава нещо ново! :)
    Лека вечер, Ил!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да :) Така е, Тили. Учим се цял живот.
      Надявам се и на теб да се хареса.
      Поздрави :)

      Изтриване
  5. И аз правя такова тесто, Илианка!
    Но пък такива апетитни кадри на домашна пица отдаван не бях виждала! Чудесна е!
    Много летни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси :)
      Хубави летни дни и на теб!

      Изтриване
  6. Хм, не съм опитвала такова тесто май, макар, че си имам едно любимо, съвсем различно от традиционните, но за съжаление само го хапвам в заведение, не си издават тайната вече толкова години:))
    Ще опитам все пак и твоето, изглежда чудесно, пък и номера с обърнатата тава не зная, аз пека във форми за пица.

    ОтговорИзтриване