вторник, 22 март 2016 г.

Спанак с яйца и сос Бешамел



Скоро Креми показа тези вкусни яйчица със спанак и сос и рецептата много ми допадна.
Ето, че и вкъщи бързичко се появи нещо подобно.
Направих меки промени и приготвих нейното предложение по мой начин.

Получи се много вкусничко и се хареса на всички опитали. Смятам, че ще стане добре и с лапад, така че ако имате от него, можете да го използвате. 

Продукти:

около 200 г гъби
350 г спанак
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 морков
2-3 с.л. олио
сол
черен пипер
джоджен (по възможност пресен)
6 яйца

За соса:

45 г краве масло
45 г брашно
500 мл прясно мляко
сол
черен пипер
щипка индийско орехче по желание

около 100 г кашкавал

 Спанакът се почиства, измива и нарязва. Лукът, чесънът и гъбите се нарязват. Морковът се настъргва. Олиото се загрява и в него се задушават лукът и чесънът за 3-4 минути. Добавят се гъбите и се готви още 5- 6 минути, като се разбърква. Слагат се сол, пипер и джоджен. Добавя се спанака, разбърква се и се отмества от котлона.
Приготвя се бешамелът, като малсото те разтопява и в него се запържва брашното за минутка. Добавя се млякото по малко и при непрекъснато бъркане. Слагат се подправките и сосът се оставя да се вари няколко минути докато се сгъсти.

Тавичката, в която ще се пече ястието се намазва с парченце масло по дъното и стените. Изсипва се половината от спаначено-гъбената смес, полива се с половината сос и отгоре се чукват яйцата. Покриват се внимателно - така че да не се разпуква жълтъка, с останалия спанак. Изсипва се бешамелът и ястието се слага да се пече на 180 градуса.
След като яйцата се стегнат, се изважда и се поръсва с настъргания кашкавал. Връща се във фурната да се допече.

Така можете да си приготвите вкусен спанак с яйца и сос.

6 коментара:

  1. Тази вкуснотия се хареса от Чедото и ще се прави.
    Страхотна идея ...

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за страхотната идея! Чак ми потекоха лигите...

    ОтговорИзтриване
  3. Много е вкусно, от снимките си личи. Честит празник, с пожелания за здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно се получи. Благодаря за идеята, разнообразих менюто.

    ОтговорИзтриване