неделя, 31 януари 2016 г.

Кашник


Кашник - една чудесна рецепта за питка със сирене от Родопите, която е и много лесна, защото не се меси. Това я прави подходяща да приготвяне и от начинаещи кулинари.
За пореден път се доверявам на рецепта на Венс и естествено е без грешка.

Продукти :

4 яйца
30 мл топла вода
10 г прясна мая за хляб
3 с.л. разтопено краве масло
2 с.л. олио
около 100 г сирене
320 г брашно
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар

Маята се разтваря в топлата вода и се добавят захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват с тел и се изсипват при маята. Слагат се маслото и натрошеното или настъргано сирене.  Постепенно се слага и брашното. Получената каша се  оставя да втаса около 30 минути. След това се изсипва в предварително намаслена тавичка и се оставя отново да втаса около 15 минути. Кашникът се пече в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.

Аз направих доза и половина от посочената рецепта за кашник и се получи чудесна питка. 
Преди да сложа във фурната, поръсих със сусам.





6 коментара:

  1. Н3 знаех,че кашник - при нас е известно като лесна питка с мая
    Важното е,ч3 е вкусна

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е, Илианка, правих скоро за едни гости - останаха очаровани, а стана толкова бързо, като на шега. Липсват ми рецептите на Венс - Веси:)

    ОтговорИзтриване
  3. Recept je fanatstičan i isprobaćemo , jer i ja svakog dana mesim neku vrstu hleba

    ОтговорИзтриване
  4. Доказано вкусен е този кашник :) Пробвала съм го и аз и сега, като ме подсещаш, пак ще направя :) Много апетитна зепечена със сусам коричка има при теб :)

    ОтговорИзтриване
  5. както и да се нарича, обичам нещата дето не се месят сутрин в неделя;)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за прекрасната рецепта! Получи се много вкусно и мекичко пухче. Нямах време за второ втасване и го сложих в студена фурна. Определено това е моят фаворит - бързо и лесно и много вкусно. Поздрави,Яна

    ОтговорИзтриване