Пробвала съм толкова много рецепти за баница с готови кори и много често ми се случва след поредната нова да си казвам, че ето точно тази май е най-вкусна. Да, ама не е точно така. Следващата, която пробвам отново се оказва много сполучлива и разбира се, трябва да я запиша в моя дневник с рецепти.
И така, поредната рецепта за вкусна баница със сирене и готови кори е на линия. Правя я вече втори път за много кратко време, което си е направо събитие у дома.
Продукти:
500 г кори за баница (тук използвах Фамилия)
4 яйца
500 г сирене
6 с.л. кисело мляко
80 мл олио
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. брашно
За заливката:
1 яйце
150 мл прясно мляко
60 г краве масло
Сиренето се натрошава и към него се прибавят разбитите яйца, олиото, киселото мляко, брашното и бакпулвера. Всичко се разбърква добре. Тавата, в която ще се пече баницата се намаслява добре навсякъде. Слагат се две кори, на които краищата остават да висят навън. Слага се от плънката. Отгоре се слагат още две кори, които леко се надиплят, за да се съберат в тавата. Отново се слага плънка, после пак две кори, само че обърнати наобратно на предните. Редуват се две кори и плънка, като накрая се завършва с кори, като преди да се сложат последните две кори, се загръщат висящите краища отгоре и с последните кори се покрива баницата, като се подпъхват отстрани и отдолу. Баницата се разрязва на квадрати. Маслото се разтопява и с лъжица се полива върху разрезите. Яйцето се разбива и към него се прибавя прясното мляко. Баницата се полива с него. Изчаква се да попие цялата течност и баницата се пече в загрята фурна на 180 градуса.
Изглежда толкова съблазняващо!
ОтговорИзтриванеЕдно парченце за утрешната сутрешна закуска! :)
Хубава вечер, Ил!
Не бях планувала, но след такава гледка плановете ми се промениха :) Невероятно изглежда, трябва да опитам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Илианка!
Това е малко като бюрека на Валя с турските кори на сач :)
ОтговорИзтриванеЗаливката и с прясно мляко я прави чудесна!
Сега я правих по-малка с едни останали кори :)
Твоята се е надула чудесно, Ил!
Прегръдки!
Чудесна....вкусна и дебеличка....с удоволствие бих си отчупила от нея!Поздрави!
ОтговорИзтриванеИмам едни останали кори, още утре сутринта ще я пробвам. Сега как ще заспя!
ОтговорИзтриванеИли,
ОтговорИзтриванемоята баба беше майсторка и на тиквеници, и на баници.И аз знам от нея страшно много и старинни рецепти.У дома са любители на баниците.Навремето баба ги правеше в селската пещ, ставаха прекрасни.Твоята рецепта също е идеална, малко е дебеличка баничката, вид баница - тутманик.Но за закуска е прекрасна.
Поздрави !
Днес за втори път приготвих баница по тази рецепта, но за разлика от първия път, когато сложих кори "Фамилия", сега пробвах с така наречените "одрински" кори, които са от по-дебелите, ръчно точени. Не знам как да опиша резултата, просто ми се плаче от кеф! Поздравления на авторката и сърдечни благодарности за рецептата! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеПрегръщам ви всичките!
Ели, много обичам разни стари рецепти и с удоволствие ги изпълнявам :) Ще се разровя при теб скоро.
ОтговорИзтриванеА баничката умишлено е дебела, такива много харесвам :)
liviareyes86,
ОтговорИзтриванеа на мен ми се плаче от радост, когато чета такива коментари!
Правиш ме много щастлива.
Благодаря ти!
Az q zalivam c mixalkocka voda i ctava cyper
ОтговорИзтриванеХахаха, все едно себе си чета - всеки път изнамирам все по-вкусна рецепта за баница с готови кори (някои са от тук ;) ). Време е за следващата...!
ОтговорИзтриванеСега сложих и моята баница да се пече.
ОтговорИзтриванеЗа първи път експериментирам с тази рецепта но ми харесва и Благодаря. Вярвам че ще стане вкусна и хубава, като твоята :)
Хубава вечер и с пожелание още много да твориш и да ни радваш.
Бени
Кои номер е тавата...??? Благодария
ОтговорИзтриванеТавата е с диаметър 28 см.
Изтриване