сряда, 9 декември 2015 г.

Постна вита питка



Предлагам вариант за оформяне на питка, която в случая е постна, но разбира се това не означава, че не можете да я направите и с вашето любимо тесто. Видях начинът на оформяне при Дианка и още когато прочетох, знаех, че ще дойде момент да  направя питка по този начин. 

Вариантът, който предлагам е постен, но вие можете да намажете пластовете с разтопено масло вместо с олио, както е в този случай и да използвате по-богато тесто. Моето любимо тесто е това от Питка Слънце.  


Продукти:

20 г прясна мая
500 мл хладка вода
10 с.л. олио
1 1/2 с.л. захар (не е много)
1 с.л. сол
около 1 кг брашно
































Маята се разтваря във водата заедно със захарта. Добавя се около 1/2 ч.ч. брашно и се оставя да шупне. 2/3-ти от брашното се изсипва в съда, в който ще се меси тестото и в него се прави кладенче. Слагат се солта и олиото и се изсипва шупналата мая. Меси се тесто, като по малко се добавя от останалото брашно, докато се получи меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса.
Тестото се разделя на  5  топки. Всяка топка се разточва на кора с диаметър около 20 см. 4 от корите се намазват леко с олио и се поставят една върху друга. Петата кора се слага най-отгоре, като не се намазва. Така приготвената купчинка се разточва леко, докато стане с диаметър около 30 см. Така приготвеното тесто внимателно се премества в тава, застлана с хартия за печене и намаслена леко. Разрязват се  8 триъгълника от средата на тестото към края, като се оставя  борд около 2 см. по края. Триъгълниците се разслояват и се завиват назад пласт по пласт, като се застъпват.  
Питката се намазва леко с олио и се поръсва със сусам.
Поставя се в незагрята фурна, фурната се включва и се пече на 170 градуса до готовност.





4 коментара:

  1. Страхотна е Илианка -
    твориш вълшебства с тестото - дори и с постен състав.
    Комплименти за теб и майсторството ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Комплиментите са изцяло за теб, Дианка!
    Благодаря ти! <3

    ОтговорИзтриване
  3. Или,
    чудесна е питката.Идеално предложение за постната трапеза.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Ох,каква хрупкава коричка усещам :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...