петък, 22 май 2015 г.

Салата с нахут и тахан


Не знам при вас как е, но аз открих нахута сравнително скоро. Преди няколко години. Спомням си много отдавна гледах телевизионно предаване, в което представиха рецепта с нахут. Тогава идеята ми хареса и веднага се сдобих с половин килограм. Обаче... така си остана несготвен и след доста дълъг престой в шкафа отиде в боклука. Е, дълго време се въздържах от мераците си да го готвя. Вероятно заради дългото накисване или и аз не знам защо.
Но всяко нещо с времето си, казали хората. Така и при мен.
Преоткрих го и го включвам в менюто си, особено по време на пости.

Ето и една вкусна салатка с него, която направо може да си е и цяла вечеря :)


Продукти:

400 г сварен нахут (може и от консерва)
1 по-голям домат
половин краставица
4-5-6 парченца сушени домати в зехтин
150 г кашкавал (може и бяло сирене, или комбинация от сирена)
5-6 стръка пресен магданоз
1 ч.л. пресен тарос (можете да го пропуснете, ако не откриете)

сок от половин лимон
2 с.л. сусамов тахан
чесън на прах
2 с.л. студена вода
сол на вкус

Нахутът се изцежда и се поставя в купа. Всички продукти се нарязват и се смесват с нахута.

Таханът се смесва с водата и се разбърква до получаването на бяла каша. Прибавя се солта, чесънът и лимоновия сок (можете да добавите половината лимон и после, ако прецените да добавите още - въпрос на вкус). Разбърква се и салатата се залива с този сос.
Аз я оставих половин час да се овкуси преди консумация.

Това е. Бързо, лесно, много вкусно и засищащо.




6 коментара:

  1. Чудесна е, Ил!
    Обичам и нахут,и сусам.
    Нахутът го накисвам от вечерта със сода и на другата сутрин го сварявам :)
    А и готовия е чудесен!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Иле, аз също скоро го открих, но пък ми е много вкусен. :) Е, леблебията поне ни е позната (което май е едно и също). А салатката е чудесна, много по вкой вкус!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам салати, нахут и сусам - също,
    благодаря за чудесна комбинация, Илианка:)
    Сърдечни поздрави, а днес - 24 май и честит празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка, и аз като теб отскоро ползвам нахут. И сега в момента имам един буркан, та се чудех в какво да го претворя...ще си помисля за салатката:)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета :)
    Вкусна е салатата и търпи изменения. Може да сложите това, което имате в момента и това, което се харесва на вас :)

    ОтговорИзтриване
  6. Защо всички казват на леблебията " нахут"?
    Нахут е арабската дума за леблебия.
    Когато си купувам от арабските магазини в София испанска варена леблебия в буркани, испанците пишат " Garbanzos", а не "nahutos"

    ОтговорИзтриване